Eva en haar man Martijn hebben samen drie kinderen. Hun oudste twee kinderen, die 8 en 9 jaar oud zijn, gaan al zelfstandig naar school. De jongste, net 1 jaar geworden, heeft wekelijks een dag oppas nodig, die verzorgd wordt door Eva’s schoonmoeder.
De rol van schoonmoeder in hun leven
“Onze jongste, Max, was een verrassing, maar zeker gewenst,” vertelt Eva. “Martijn en ik voelden ons al compleet met twee kinderen. Toen ze beide naar school gingen, kreeg ik wat vrijheid terug. Ik besloot toen een dag extra te gaan werken, waardoor ik van drie naar vier dagen ging. Martijn werkt fulltime, vijf dagen per week, wat voor ons beiden goed uitkomt.”
Toen Eva onverwachts zwanger werd van Max, was haar besluit om vier dagen te blijven werken snel gemaakt, vooral omdat haar carrière een positieve wending nam. “We besloten Max drie dagen naar een kinderdagverblijf te brengen en mijn schoonmoeder een dag te laten oppassen. Zij vond dit een goede en eervolle oplossing, omdat ze weduwe en gepensioneerd is.”
Reisafstand en familiedynamiek
Het enige struikelblok is dat Eva’s schoonmoeder aan de andere kant van het land woont, wat twee uur reistijd betekent. Toen Max drie maanden oud was, hervatte Eva haar werk, en sindsdien komt haar schoonmoeder elke woensdagavond over, blijft de donderdag oppassen, en vertrekt vrijdagochtend weer.
“Mijn schoonmoeder is fantastisch met Max, maar ik vind het lastig om haar twee nachten per week in ons huis te hebben. In het begin dacht ik dat het een kwestie van wennen was, maar de irritatie neemt toe,” geeft Eva toe.
Behoefte aan privacy
Na haar werk verlangt Eva naar rust, maar dan zit haar schoonmoeder nog aan de eettafel en ploft ’s avonds bij hen op de bank. “Martijn en ik willen dan samen een serie kijken, maar mijn schoonmoeder zoekt juist het gesprek op na een dag met de kleine. Ik heb daar meestal geen behoefte aan en wil eigenlijk dat ze naar huis gaat. Martijn lijkt dit niet erg te vinden en praat wel met haar.”
Eva probeerde Martijn uit te leggen dat ze het te veel vindt om zijn moeder twee nachten per week over de vloer te hebben, maar dat werd niet goed ontvangen. “Hij zei dat hij zijn moeder niet meer zo gelukkig had gezien sinds de dood van zijn vader en dat we haar dit niet konden afnemen. Dat vond ik een vreemde reactie, alsof we nu voor jaren aan deze situatie vastzitten omdat het anders zielig is?”
Een mogelijk breekpunt
Eva laat de situatie voor nu zoals het is, maar ze voelt dat de spanning oploopt. “Ik breng mijn avonden zoveel mogelijk in mijn slaapkamer door, maar ik ben bang dat er binnenkort echt problemen ontstaan als dit zo doorgaat.”
Deze situatie in het huis van Eva en Martijn onderstreept de complexiteit van familierelaties en de uitdagingen van het in balans brengen van persoonlijke behoeften met familieverplichtingen. Het verhaal van Eva laat zien hoe belangrijk het is om grenzen te stellen en open te communiceren over ieders behoeften binnen het gezin.
Bron: Famme