Esther is 63 jaar en een trotse moeder van twee kinderen. Maar de laatste tijd zit haar iets dwars. Ze heeft het gevoel dat haar dochter haar schoonmoeder leuker vindt dan haar. “Het klinkt misschien kinderachtig, maar ik kan het niet helpen. Het doet gewoon pijn,” vertelt Esther. Haar verhaal laat zien hoe complex relaties binnen een gezin kunnen zijn.
Een veranderende relatie
Esther herinnert zich nog goed hoe close ze vroeger was met haar dochter. “We deden alles samen,” vertelt ze met een glimlach. Van dagjes winkelen tot lange gesprekken aan de keukentafel. Maar sinds haar dochter getrouwd is, voelt Esther dat hun band veranderd is. “Ze belt minder vaak en als we afspreken, lijkt ze afwezig. Het voelt alsof ik niet meer haar eerste keus ben.”
Wat haar vooral raakt, is de hechte band tussen haar dochter en haar schoonmoeder. “Ze gaan samen naar yoga, drinken koffie en praten urenlang. Dat deden wij vroeger ook. Nu lijkt het alsof ik vervangen ben.” Esther probeert haar gevoelens te negeren, maar merkt dat de jaloezie haar steeds meer dwarszit.
De worsteling met jaloezie
“Ik schaam me dat ik me zo voel,” geeft Esther eerlijk toe. “Ik gun mijn dochter een goede relatie met haar schoonfamilie, maar waarom moet dat ten koste van mij gaan?” Esther beseft dat haar gevoelens niet rationeel zijn, maar kan ze niet zomaar uitschakelen. “Ik voel me buitengesloten, alsof ik er niet meer toe doe.”
Esther vertelt dat ze zichzelf vaak vergelijkt met de schoonmoeder van haar dochter. “Zij is jonger, energiek en heeft altijd leuke plannen. Ik voel me daar soms onzeker door.” Deze gevoelens hebben invloed op hoe Esther zich opstelt. “Ik merk dat ik sneller geïrriteerd raak als mijn dochter over haar schoonmoeder praat. Dat wil ik niet, maar het gebeurt gewoon.”
Een poging tot begrip
Op aanraden van een vriendin besloot Esther haar gevoelens met haar dochter te bespreken. “Ik vond het doodeng,” geeft ze toe. Tijdens een rustig gesprek vertelde ze hoe ze zich voelde. “Ik zei: ‘Ik ben blij dat je het zo goed hebt met je schoonmoeder, maar ik mis onze band.’”
De reactie van haar dochter was verassend. “Ze begreep me meteen en stelde me gerust. Ze zei dat haar schoonmoeder nooit mijn plek kan innemen. Dat voelde als een opluchting.” Toch gaf haar dochter ook aan dat ze het fijn zou vinden als Esther wat meer openstond voor nieuwe dingen. “Dat vond ik moeilijk om te horen, maar het gaf me ook stof tot nadenken.”
Kleine stappen vooruit
Na het gesprek besloot Esther om het anders aan te pakken. “Ik probeer nu vaker zelf contact te zoeken en leuke dingen te plannen,” vertelt ze. Ook is ze begonnen met een cursus keramiek, iets wat haar dochter al tijden deed met haar schoonmoeder. “Ik dacht: waarom zou ik het niet proberen? Misschien vinden we samen een nieuwe hobby.”
Esther merkt dat deze veranderingen helpen. “Het is nog niet perfect, maar ik voel dat onze band weer sterker wordt. Mijn dochter waardeert mijn moeite en dat geeft me hoop.” Ze heeft ook geleerd om de relatie tussen haar dochter en haar schoonmoeder in een ander licht te zien. “Het is geen competitie. Het is juist mooi dat mijn dochter zoveel mensen heeft die van haar houden.”
Het belang van loslaten
Esther heeft inmiddels ingezien dat jaloezie haar niet verder helpt. “Ik kan niet verwachten dat alles blijft zoals het was. Mensen veranderen en relaties ook,” zegt ze. Ze probeert nu meer te focussen op de momenten die ze samen heeft met haar dochter, in plaats van zich druk te maken over wat ze mist.
Haar advies voor anderen in een vergelijkbare situatie? “Wees eerlijk over je gevoelens, maar probeer ook los te laten. Het gaat er niet om wie de beste band heeft, maar om de liefde die je deelt.”
Esther’s verhaal laat zien hoe ingewikkeld familierelaties kunnen zijn, maar ook hoe belangrijk het is om elkaar de ruimte te geven. “Ik heb geleerd dat liefde niet minder wordt als je het deelt. Het wordt juist meer.”