Bladluizen zijn een veelvoorkomend probleem voor planten. Vooral tomatenplanten, kruiden en rozen worden vaak getroffen. Ook balkonplanten kunnen worden aangetast, omdat bladluizen op het balkon weinig natuurlijke vijanden hebben en een echte plaag kunnen worden.
Om je planten te redden, moet je zo snel mogelijk van het ongedierte afkomen. Koffiedik heeft zich bewezen als een huismiddeltje tegen bladluizen.
Bladluizen kunnen niet alleen schimmels en ziekten overdragen, ze kunnen er ook voor zorgen dat de aangetaste plant niet goed groeit of zelfs doodgaat. Met koffiedik kun je het probleem weer onder controle krijgen.
Maar let op – er zijn enkele dingen waar je op moet letten en niet alle koffie is geschikt.
Huismiddel tegen bladluizen: Koffiedik kan helpen!
De cafeïne in koffie werkt als een zenuwgif voor bladluizen. Hoewel er niet zoveel cafeïne in koffiedik zit, is de hoeveelheid voldoende om de bladluizen te bestrijden. De luizen hoeven alleen maar in aanraking te komen met de cafeïne, via aanraking of inademing.
De kleine plaagbeestjes sterven uiteindelijk na korte tijd. Een studie heeft echter aangetoond dat koffiedik van espresso nauwelijks nog bioactieve stoffen bevat en weinig effect heeft op het ongedierte. Dus als je koffiedik als huismiddel tegen bladluizen wilt gebruiken, kun je beter een andere koffiesoort kiezen.
Zo ga je te werk
Verdeel het koffiedik over de grond van de aangetaste plant. Je kunt het in het voorjaar ook preventief gebruiken als huismiddel tegen bladluizen. Omdat koffiedik belangrijke voedingsstoffen en mineralen bevat, werkt het ook als organische meststof voor je planten.
Zorg er echter voor dat het koffiedik volledig is opgedroogd voordat je het gebruikt, anders kan de potgrond mogelijk gaan schimmelen.
Om ervoor te zorgen dat de bladluizen daadwerkelijk in contact komen met het koffiedik, maak je ook een aftreksel. Hiermee kun je de aangetaste plant besproeien. Bereid hiervoor een oplossing door ongeveer 250 ml water opnieuw aan de kook te brengen en de koffiedik een half uur te laten trekken.
Vervolgens zeef je het koffiedik en giet je de afgekoelde oplossing in een spuitfles. Voor optimale resultaten spuit je je planten, inclusief de stelen, om de twee dagen in met het aftreksel. Vergeet daarbij niet de onderkant van de bladeren in te spuiten – hier bevinden zich namelijk de meeste bladluizen.
Koffiedik is een goedkoop en vooral effectief huismiddel tegen bladluizen. Logischerwijs werkt deze truc niet met cafeïnevrije koffie. Als alternatief voor koffiedik zou je echter ook zwarte thee kunnen gebruiken, omdat dit ook cafeïne bevat. Ken je nog andere tips om ongedierte zoals bladluizen te bestrijden?