Belangrijke kooktips
Om te zorgen dat alcohol verdampt uit je gerecht, moet je koken op een temperatuur boven de 78,3 graden, want dat is het kookpunt van alcohol. Ook is het slim om tijdens het koken de deksel van de pan te halen. IJsbrand Velzeboer, een expert op het gebied van levensmiddelentechnologie, vertelt: “Als je kookt met de deksel eraf, verdampt de alcohol sneller. Laat je de deksel op de pan, dan kan de alcohol terugvallen in het gerecht.”
Alcohol volledig laten verdampen?
Ondanks deze maatregelen zal er altijd een beetje alcohol in het gerecht achterblijven. Een manier om bijna alle alcohol te laten verdampen, is door het gerecht heel lang te laten koken. Maar let op, dit kan de smaak van het eten negatief beïnvloeden. Bij een snelle bereiding, zoals bij risotto die in ongeveer twintig minuten klaar is, kan meer dan de helft van de toegevoegde alcohol achterblijven.
Beter zonder alcohol?
Als je liever geen alcohol nuttigt, bijvoorbeeld omdat je kookt voor kinderen of zwangere vrouwen, dan kun je beter geen alcohol gebruiken in je gerechten. Zelfs na lang koken blijven er vaak nog kleine hoeveelheden alcohol over. Het is dus veiliger om de alcohol helemaal weg te laten als je zeker wilt zijn dat je gerecht alcoholvrij is.
Bron: Radar