Een populaire traktatie
Tegenwoordig is sushi in vele variaties beschikbaar, met allerlei soorten vis, groenten, schaaldieren, ei, en zeewier, en met extra smaakmakers zoals wasabi. Zelfs mayonaise en roomkaas worden soms toegevoegd, al zijn dat wel typisch westerse invloeden. Sushi is enorm populair geworden en is overal te vinden: van luxe restaurants tot supermarkten en afhaalpunten. Het aantal sushi restaurants in Nederland is in drie jaar tijd zelfs verdubbeld tot meer dan 900. Ook in België is sushi erg populair, met een jaarlijkse verkoopstijging van 10 procent in sommige supermarktketens.
De verrassing van sushi
Als we het over sushi hebben, denken de meeste mensen meteen aan de rijst. De rijst die voor sushi wordt gebruikt is plakkerig en wordt op smaak gebracht met azijn, zout, en soms suiker. Hoewel witte rijst wat eiwitten en B-vitamines bevat, is de hoeveelheid niet noemenswaardig. Het zijn vooral de koolhydraten die de overhand hebben. Te veel koolhydraten kunnen je lichaam in suiker omzetten, wat volgens onderzoek kan leiden tot een hoger risico op diabetes type 2. Een gezonder alternatief zou zilvervliesrijst zijn, maar sushi gemaakt met bruine rijst is nog niet echt populair.
De ster van de show: zeewier
Maar het meest gezonde onderdeel van sushi is verrassend genoeg het zeewier. Dit zeewier, ook wel nori genoemd, zit vol met eiwitten en geeft sushi die unieke umami smaak. Naast eiwitten bevat zeewier ook B-vitamines en soms zelfs meer ijzer dan vlees. Dit maakt het een uitstekende toevoeging aan sushi, ondanks de bezorgdheid over de rijst en vis.
Is sushi gezond?
Of sushi gezond is, hangt af van hoe het gemaakt is, welke ingrediënten gebruikt worden, en hoeveel je ervan eet. Gefrituurde sushi is bijvoorbeeld lekker, maar ook rijk aan calorieën. Het is ook belangrijk om niet te veel rijst te eten en voorzichtig te zijn met toevoegingen zoals mayonaise en sojasaus, die veel zout kunnen bevatten. Daarnaast moet rauwe vis volgens Europese wetgeving 24 uur diepgevroren worden om eventuele parasieten te doden, om risico’s op ziektes zoals listeria of salmonella te voorkomen. Dus, met de juiste keuzes kan sushi zeker deel uitmaken van een gezond dieet.
Bron: Gezondheidsnet