Een lekker stukje kaas op de bank, net voor je naar bed gaat: het klinkt als een gezellige afsluiting van de dag. Maar volgens recent onderzoek is dat misschien toch niet zo’n goed idee. Wetenschappers hebben namelijk een opvallend verband ontdekt tussen het eten van zuivel, lactose-intolerantie en nare dromen. Vooral mensen met een gevoelige maag of darmen blijken vaker last te krijgen van onrustige nachten als ze voor het slapen nog iets zuivelachtigs eten, zoals kaas.
Nachtelijke onrust door een blokje kaas
In een nieuw onderzoek dat verscheen in het vakblad Frontiers in Psychology is gekeken naar het effect van zuivel op onze slaap. Uit de resultaten blijkt dat mensen met een lactose-intolerantie vaker last hebben van nachtmerries. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met lichamelijke klachten tijdens het slapen, zoals buikpijn of gasvorming. Deze klachten kunnen je diepe slaap verstoren, vooral tijdens de REM-slaap. En laat dat nu net de fase zijn waarin je het meeste droomt. Als die fase wordt verstoord, kunnen je dromen onrustiger of enger worden.
Onderzoeksleider Tore Nielsen legt uit dat er een duidelijk verband is gevonden tussen voedselintoleranties, zoals het niet goed kunnen verdragen van lactose, en de heftigheid van nachtmerries. Mensen met een gevoelige maag kunnen er dus veel baat bij hebben om hun eetgedrag in de avond aan te passen. Een kleine verandering in wat je eet voor het slapen, kan dan al zorgen voor een rustigere nacht.
Je voeding beïnvloedt je dromen
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend studenten. Ze werden gevraagd naar hun eetgewoonten, slaappatroon en of ze last hadden van voedselintoleranties. Wat opviel, was dat vrouwen niet alleen vaker nachtmerries meldden dan mannen, maar ook bijna twee keer zo vaak zeiden last te hebben van een voedselgevoeligheid. Daarnaast gaf een groot deel van de deelnemers aan te geloven dat bepaald eten invloed had op hun nachtrust. Ongeveer 40 procent dacht dat snacks laat op de avond of bepaalde producten ervoor zorgden dat ze slechter sliepen.
Bij de voedingsmiddelen die het vaakst werden genoemd als boosdoener kwamen vooral zoete dingen, pittig eten en zuivel naar voren. Ongeveer 5,5 procent van de deelnemers merkte op dat hun dromen anders werden door wat ze aten. Vooral melkproducten en suiker werden genoemd als oorzaak van nachtmerries of vreemde dromen. Dat is opvallend, want veel mensen denken dat alleen stress of angst tot nachtmerries leidt. Maar nu blijkt dat je voeding dus ook een rol kan spelen.
Het is geen fabeltje meer
Al jarenlang doen verhalen de ronde dat eten vlak voor het slapen invloed heeft op je dromen. Toch werd dat lang afgedaan als bijgeloof of volksverhaal. Dankzij dit nieuwe onderzoek is er nu eindelijk een eerste wetenschappelijke aanwijzing dat er echt iets aan de hand kan zijn. Onderzoeker Tore Nielsen zegt hierover: “We krijgen deze vraag al jaren. Maakt het uit wat je eet voor je dromen? En nu hebben we eindelijk iets meer duidelijkheid.”
Toch is het onderzoek nog niet helemaal afgerond. De resultaten laten zien dat er een verband is, maar dat zegt nog niets over oorzaak en gevolg. Misschien slapen mensen slechter door hun voeding, maar het zou ook kunnen dat mensen die slecht slapen juist vaker ongezond gaan eten. Of er is nog een andere factor die meespeelt. Het onderzoeksteam wil nu verder kijken hoe dit precies zit.
Wat gaan de onderzoekers nu doen?
De volgende stap in het onderzoek is om mensen bewust voor het slapengaan iets wel of juist niet te laten eten. Zo kunnen de wetenschappers zien of het verschil echt aan het eten ligt. Ze willen bijvoorbeeld een groep mensen kaas laten eten voor het naar bed gaan, en een andere groep niet. Vervolgens wordt gekeken naar het effect op hun slaap en hun dromen. Alleen op die manier kan er met meer zekerheid worden vastgesteld of zuivel echt verantwoordelijk is voor nachtmerries.
Het zou goed kunnen dat we in de toekomst nog beter begrijpen wat voeding doet met onze slaap. Voor nu is het in ieder geval handig om te weten dat een stuk kaas of een glas melk niet altijd onschuldig is, vooral niet voor mensen met een gevoelige buik. Als je regelmatig last hebt van nare dromen en je eet ‘s avonds nog vaak iets met zuivel, dan kan het geen kwaad om dat eens een tijdje te laten staan. Misschien merk je al snel verschil.
Wat kun je zelf doen?
Heb je het idee dat je dromen heftig of vreemd zijn na bepaalde maaltijden? Dan kun je proberen om een eetdagboek bij te houden. Noteer wat je eet in de avond en hoe je die nacht slaapt. Zo ontdek je misschien of er een patroon zit in je eetgewoonten en je nachtrust. En hoewel het voor de één niets uitmaakt, kan het voor de ander juist een wereld van verschil maken.
Vooral als je bekend bent met een lactose-intolerantie of andere voedselgevoeligheden, is het goed om op te letten wat je voor het slapengaan eet. Kies liever iets lichts en goed verteerbaars. Vermijd zware maaltijden en producten waarvan je weet dat ze gasvorming of buikpijn veroorzaken. Zo geef je jezelf de beste kans op een rustige nacht – zónder enge dromen.
Bron: Metro