Heerlijk, een vakantie aan een meer. Maar die vervelende muggen maken het soms minder aangenaam. Ben je helemaal lekgeprikt?
Huidtherapeut Luus van Eck van Sproet Online geeft advies over hoe je het beste om kunt gaan met jeukende muggenbulten.
Waarom jeuken muggenbulten?
Wanneer een mug ons prikt, laat deze een beetje muggenspeeksel achter in ons bloed, legt Luus van Eck uit. “Dat speeksel is een lichaamsvreemde stof, dus ons lichaam gaat zich daar tegen verdedigen.
Dit gebeurt ook als je allergisch bent voor bepaalde crèmes of cosmetica. Bij deze verdediging komen verschillende stoffen vrij, waaronder histamine.”
Histamine zorgt ervoor dat onze bloedvaten verwijden, wat leidt tot de zwelling en roodheid die bij een muggenbult horen. “Maar de drempelwaarde voor histamine verschilt per persoon.
Daarom krijgt de ene persoon grotere muggenbulten en meer jeuk dan de ander.” De jeuk ontstaat doordat histamine een zenuw in onze huid prikkelt die verantwoordelijk is voor jeukprikkels.
Wanneer deze zenuw wordt geprikkeld, stuurt het een signaal naar onze hersenen dat er sprake is van jeuk, legt Van Eck uit.
Wat je niet moet doen
Wanneer we een muggenbult hebben, willen we vaak krabben. Dat lijkt een goed idee, maar dat is het niet. “De jeuk wordt juist erger als je begint te krabben”, zegt de huidtherapeut.
Veel mensen raden aan om een kruisje met je nagel in de muggenbult te zetten als deze jeukt. “Het idee daarachter is dat de pijn tijdelijk sterker is dan de jeuk”, legt Van Eck uit. “Maar dit is geen behandeling die op de lange termijn werkt.”
Ook mentholbalsem en tandpasta raadt Van Eck af. Ze kunnen weliswaar helpen tegen de jeuk, maar kunnen tegelijkertijd onze huid irriteren. Producten met menthol zijn echter wel geschikt om op onze sokken te smeren om muggen op afstand te houden, adviseert ze.
Wat wel helpt tegen muggenbulten
Is het kwaad al geschied? Een ijsblokje kan de plek verdoven en de zwelling licht verminderen, tipt Van Eck. “Houd het ijsblokje vijf tot tien minuten tegen je huid en je zult zien dat de jeuk waarschijnlijk minder wordt.”
Ook zinkoxidezalf kan helpen, omdat zinkoxide de jeuk vermindert. Voor mensen met kleine kinderen: er zit waarschijnlijk zinkoxide in de luieruitslagzalf die je al in huis hebt.
Als alternatief noemt de huidtherapeut anti-histaminetabletten, die ook vaak worden gebruikt tegen hooikoorts. “Dit zijn handige pilletjes om in huis te hebben, omdat ze bijna altijd werken als je lichaam overgevoelig reageert.
Het nadeel is dat je er vaak moe van wordt. Dat is het echter waard als je helemaal lek gestoken bent, maar als je slechts één muggenbult hebt, kun je beter voor het ijsblokje of een verkoelende zalf met aloë vera gaan.”