Trending

Dit wil je weten over bankzaken na het overlijden van een geliefde

Heb je een gezamenlijke rekening, dan kun je hier meestal nog steeds bij na het overlijden van je partner. Mochten er bezwaren zijn van andere erfgenamen, dan kan de bank de rekening alsnog blokkeren. Automatische betalingen blijven in veel gevallen doorgaan. Als de rekening op twee namen stond, blijf je mederekeninghouder. Je bezit echter alleen het bedrag dat je zelf hebt gestort; het deel van je overleden partner behoort tot de erfenis, en mogelijk ben je hier zelf ook erfgenaam van.

Person using laptop computer

Toegang tot gezamenlijke rekening
Het is raadzaam om even te wachten met het opnemen van geld van de gezamenlijke rekening. Het deel van de rekening dat op naam van je overleden partner stond, maakt deel uit van de nalatenschap. Een notaris kan een verklaring van erfrecht opstellen, die aangeeft wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om namens de erfenis te handelen. Deze verklaring is gebaseerd op een eventueel testament of, bij gebrek daaraan, op het wettelijk erfrecht. Als je enkel gemachtigd was om de rekening van je partner te gebruiken, vervalt deze machtiging na het overlijden. Geld opnemen kan dan als onrechtmatig beschouwd worden en is soms strafbaar.

Belangrijke informatie over bankzaken na overlijden
De bank kan om een verklaring van erfrecht vragen om zeker te zijn dat ze de bankzaken met een bevoegde persoon afhandelen. Zo’n verklaring is niet altijd nodig. Je hebt deze bijvoorbeeld niet nodig als er geen testament is, er een langstlevende partner is, en het saldo niet meer dan €100.000 bedraagt. Ook is de verklaring overbodig als je op het moment van overlijden niet gescheiden van tafel en bed was, jullie beiden langer dan vijf jaar in Nederland woonden, en er geen sprake is van een faillissement of curatele. Deze regels helpen om de afwikkeling van bankzaken na een overlijden te vereenvoudigen.

Bron: Margriet