Als mensen allemaal verstandig zouden zijn, dan had je geen slot op je auto nodig. Je zou ook nooit mopperen op iemand die zijn richtingaanwijzer niet gebruikt. En als iemand per ongeluk schade aan je auto zou maken, zou er een briefje onder je ruitenwisser zitten. Maar helaas, mensen maken fouten.
Soms expres, soms omdat ze er niet bij nadenken. In dit geval gaan we ervan uit dat het per ongeluk is. Daarom is het slim om Saharazand zo snel mogelijk van je auto te wassen.
De laatste tijd is er regelmatig Saharazand neergekomen met de regen. Dat fijne woestijnzand komt helemaal uit Afrika, wordt meegenomen door de wind, en dwarrelt hier naar beneden. Het zand zelf is niet direct schadelijk voor je lak. Als je auto ergens binnen of achter een hek staat, kan het in theorie geen kwaad. Laat je het daar tien jaar staan, dan heb je misschien een unieke ‘schuurvondst’.
Maar de kans is groot dat jij je auto gewoon buiten parkeert, net als de meeste mensen. Misschien zelfs op het parkeerpleintje voor je huis, waar altijd wel iets gaande is. Bijvoorbeeld een buurman die al drie jaar zijn aanhanger probeert te stallen, of een kind dat met een voetbal tegen je bumper knalt. Dan is het wél tijd om iets aan dat zand te doen.
Waarom je snel naar de wasstraat moet
Want een laag Saharazand op je auto is voor kinderen onweerstaanbaar. Ze móeten er gewoon iets op tekenen. En als volwassenen zich vervelen, kunnen ze net zo goed iets krabbelen in het stof. Dat lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Zand schuurt, en tekenen met een vinger in dat stof kan lelijke krasjes achterlaten. Misschien geen diepe schade, maar wel zonde van je lak.
Het Engelse woord voor schuren is niet voor niets “sanding”. Als je het kunt voorkomen, waarom zou je het dan niet doen? Je hoeft geen grote schoonmaak te houden, maar even door de wasstraat of naar de wasbox is genoeg. Richt die hogedrukspuit op je motorkap en je auto is weer netjes.
Ziet er meteen beter uit
Behalve dat je schade voorkomt, staat het ook gewoon netter. Niemand denkt: “Die auto ziet eruit alsof de eigenaar er echt om geeft,” als er nog steeds een laag bruin stof op zit van de regenbui vorige week. Even snel schoonmaken en je laat zien dat je je auto niet helemaal aan zijn lot overlaat.
Dus wacht niet tot iemand “was mij” in je achterruit krast met z’n vinger. Pak het zelf aan. Je auto is je dankbaar – en je buren waarschijnlijk ook.
Bron: TopGear Nederland