Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Dit moet je weten over het risico voor je voeten als je graag slippers draagt!

Stephanie van Dijk by Stephanie van Dijk
7 juli 2025

Zodra het warm wordt, trekken we massaal onze slippers uit de kast. Ze zijn luchtig, makkelijk aan te trekken en perfect voor een dagje strand of om in de tuin te lopen. Toch is het dragen van slippers niet zonder risico. Zeker als je er langere tijd op loopt, kunnen er klachten ontstaan aan je voeten, en zelfs hoger in je lichaam. Wat maakt slippers eigenlijk zo ongeschikt voor dagelijks gebruik? En waar moet je op letten als je toch graag slippers draagt?

Pair of red blue and black union jack flip flops

Je tenen moeten hard werken

De meeste slippers, vooral teenslippers, hebben een dunne, soepele zool en bieden weinig tot geen ondersteuning aan je hiel of voetholte. Dat betekent dat je voeten het werk zelf moeten doen om de slipper op z’n plek te houden. Je tenen trekken zich automatisch samen bij elke stap. Podotherapie-docent Henk Bronts noemt dit een ‘klauwbeweging’. Die beweging is niet natuurlijk en kan op de lange termijn voor problemen zorgen.

Daarnaast ontbreekt bij veel slippers de ondersteuning van de voetboog. Daardoor moeten je spieren en pezen harder werken dan normaal. Het gevolg? Overbelasting van je voeten. Vooral je hiel en de bal van je voet krijgen het zwaar te verduren. Het lijkt misschien onschuldig, maar deze kleine ongemakken kunnen later uitgroeien tot echte klachten.

Veelvoorkomende klachten bij te veel slippergebruik

Als je wekenlang op slippers loopt, kunnen er allerlei problemen ontstaan. Denk aan blaren tussen je tenen, eeltvorming of zelfs diepe kloven in je hielen. Dat komt doordat je op slippers vaak anders gaat lopen. Mensen glijden er een beetje op, waardoor de druk op de verkeerde plekken komt. Bronts legt uit dat juist bij teenslippers – met een bandje tussen je tenen – vaak blaren ontstaan tussen de grote teen en de tweede teen. Ook zie je dat mensen snel eelt of kloven aan de hiel krijgen, omdat die plek overbelast raakt.

Daarnaast raken je voeten sneller vermoeid. En het blijft vaak niet alleen bij je voeten. Pijn of overbelasting kan ook voelbaar worden in je knieën, heupen of onderrug. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Als je voeten niet goed ondersteund worden, moet de rest van je lichaam dat opvangen. En dat merk je uiteindelijk.

Green plastic swimming goggles on beach during daytime

Niet elke voet is geschikt voor slippers

Sommige mensen hebben sneller klachten dan anderen. Vooral mensen met platvoeten of juist holle voeten moeten oppassen. Bij deze voettypes is goede ondersteuning extra belangrijk. Als je slippers draagt zonder voetbed, kunnen de klachten snel toenemen. Bronts noemt ook mensen met ‘risicovoeten’. Denk aan mensen met diabetes, chronische ziektes of gebruikers van bepaalde medicijnen. Bij hen is de kans op wondjes of huidproblemen groter. Voor hen zijn slippers vaak geen goede keuze, zeker niet als ze lang worden gedragen.

Slippers kunnen ook andere lichaamsdelen beïnvloeden

Het klinkt misschien overdreven, maar slechte slippers kunnen je hele houding beïnvloeden. Als je voet onvoldoende steun krijgt, moet je lichaam dat op andere plekken opvangen. Dat zie je vooral bij mensen die al rug-, heup- of knieklachten hebben. Slippers kunnen deze pijn verergeren. Je lichaam probeert namelijk te compenseren voor het gebrek aan stabiliteit in je voeten. Hierdoor kunnen gewrichten overbelast raken.

Bronts waarschuwt dat mensen die eigenlijk juist extra steun nodig hebben, met slippers de verkeerde kant op gaan. In plaats van verlichting, zorgen ze voor extra klachten. Een stevige schoen met ondersteuning kan in zulke gevallen veel beter zijn dan een platte, slappe slipper.

Zijn slippers geschikt voor kinderen?

Voor kinderen in de groei is het af en toe dragen van slippers geen groot probleem. Maar ook daar moet je niet overdrijven. Volgens Bronts is op blote voeten lopen zelfs beter voor de ontwikkeling van de voetspieren. Slippers dwingen kinderen tot hetzelfde klauwgedrag met de tenen als bij volwassenen. En als dat te lang duurt, kan het leiden tot blijvende klachten, zoals kromme tenen of pijnlijke drukplekken op latere leeftijd.

Binnen of op een veilige plek buiten kunnen kinderen dus beter op blote voeten lopen dan de hele zomer op slippers. Zo worden hun spieren sterker zonder dat ze hun tenen onnodig hoeven aan te spannen.

A pair of white flip flops laying in the sand

Hoe zit het met Birkenstocks?

Birkenstocks worden vaak genoemd als een beter alternatief. Ze hebben meestal een stevig voetbed en een hielbandje. Maar zijn ze echt zoveel beter? Podotherapeut Mortelmans is daar niet helemaal van overtuigd. Op de site van RondomPodotherapeuten geeft hij aan dat hij een gewone slipper een 0 zou geven, en Birkenstocks slechts een 2. Ze zijn dus wel iets beter, maar lang niet perfect.

De reden? Bij veel mensen sluit het voetbed van Birkenstocks niet goed aan op hun voet. De bolling in het midden van de zool, bedoeld voor de voetboog, is vaak te laag om echt steun te geven. Dus zelfs met een stevige zool en hielbandje kunnen ze voor sommige voeten alsnog te weinig doen.

Waar je op moet letten als je toch slippers koopt

Wil je deze zomer toch graag slippers dragen? Let dan goed op wat je koopt. Een goede slipper heeft een stevige zool met een voorgevormd voetbed. Als je de slipper gemakkelijk dubbel kunt vouwen, is hij te slap. Je voeten krijgen dan geen steun en dat zorgt voor problemen.

Let ook op de pasvorm. Je tenen moeten binnen de randen blijven en je hiel moet niet over de rand glijden. Kies bij voorkeur een model met een stevig bandje over je wreef, dat je kunt verstellen. Zo blijven je slippers goed zitten en hoef je je tenen niet samen te knijpen bij elke stap.

Slippers zijn prima voor even, maar niet voor urenlang lopen of dagelijks gebruik. Geef je voeten de steun die ze verdienen, dan blijf je langer pijnvrij en mobiel – ook tijdens een warme zomer.

Bron: Radar

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Onze gedachten zijn momenteel bij Thomas Berge

    Onze gedachten zijn momenteel bij Thomas Berge

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zo kom je van die stinkende geur en maden in de groene container af!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tragisch afscheid voor Kees van der Spek

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.