Trending

Dit kan je doen om een tekenbeet te voorkomen en dit moet je doen als gebeten bent

Hersenvliesontsteking

Naast de lymebacterie kunnen teken ook andere ziekteverwekkers bij zich dragen, zoals parasieten, bacteriën en virussen. In zeldzame gevallen kan een tekenbeet leiden tot een besmetting met het tekenencefalitisvirus (TBE), dat sinds 2016 ook in Nederland voorkomt.

De meeste mensen die besmet raken met dit virus worden niet ziek of krijgen milde klachten kort na de beet. Een klein percentage kan echter ernstigere gevolgen ondervinden, waarbij één tot twee procent van de patiënten zelfs hersenvliesontsteking krijgt als gevolg van de beet.

Symptomen van een tekenbeet

Op de plek van de tekenbeet kan een verkleuring op de huid verschijnen, die groter wordt. Let op: deze verkleuring kan tot drie maanden na de tekenbeet nog optreden.

De symptomen van een tekenbeet variëren. In de eerste weken na de beet kun je koorts krijgen en mogelijk spier- en gewrichtspijn ervaren. Soms kunnen er gewrichts-, huid-, zenuw- of hartproblemen ontstaan als de vroege symptomen van de ziekte van Lyme niet behandeld worden met antibiotica.

Zowel de vroege als de latere stadia van de ziekte kunnen behandeld worden met antibiotica, maar in een later stadium kan er al schade zijn ontstaan als gevolg van de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts als je de symptomen herkent.

Het voorkomen van een tekenbeet (zo veel mogelijk)

Om tekenbeten te voorkomen, kun je enkele maatregelen nemen. Blijf bijvoorbeeld zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas, zoals het Rode Kruis adviseert. Draag bij voorkeur dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop de broekspijpen in je sokken. Het