Elk jaar krijg je weer de rekening van de gemeente en het waterschap. Voor sommige mensen is het mogelijk om deze belasting niet of deels te hoeven betalen. Dit heet kwijtschelding. Maar wanneer heb je daar recht op? En wie beslist daarover?
Je kunt kwijtschelding aanvragen als je weinig verdient en bijna geen spaargeld hebt. Vaak moet je dan rond of onder het bijstandsniveau leven. Ook studenten mogen een aanvraag doen. Je moet namelijk te weinig geld hebben om de belasting zelf te kunnen betalen.
Wat precies telt als ‘bijstandsniveau’ verschilt per gemeente. Dat komt doordat elke gemeente haar eigen regels gebruikt. Zo kan het gebeuren dat je in de ene gemeente wel hulp krijgt, maar in de andere niet of maar een beetje.
Volgens Jan Pieter Verkennis van het Juridisch Loket is het slim om dit altijd goed na te vragen. Sommige gemeenten laten je zelfs geen aanvraag doen, maar de meeste wel. Het is dus belangrijk om bij je eigen gemeente te kijken wat de regels zijn.
Hier kijkt de gemeente naar
Bij een aanvraag kijkt de gemeente of het waterschap naar je inkomen, spaargeld en of je schulden hebt. Ook vakantiegeld wordt meegenomen. Soms tellen ook andere dingen mee, zoals je pensioen of de kosten voor kinderopvang. Dat hangt af van de regels van jouw gemeente of waterschap.
GBLT, dat namens een aantal gemeenten en waterschappen werkt, zegt dat dit per plek anders geregeld is. Zij kijken naar je gegevens om te zien hoeveel je kunt betalen. Op basis daarvan bepalen ze of je belasting kwijtgescholden kan worden.
Verkennis raadt mensen met een laag inkomen aan om via berekenuwrechtplus.nl te controleren of ze kwijtschelding kunnen krijgen. Je kunt ook bellen met je gemeente. Als je denkt dat je ervoor in aanmerking komt, is het slim om gewoon een aanvraag te doen. Ook als je twijfelt. Laat de gemeente maar beoordelen of het mag. Soms krijg je zelfs maar een deel kwijtgescholden, dat is ook al fijn.
Hoe gaat de beslissing?
De gemeente of het waterschap beslist uiteindelijk of je kwijtschelding krijgt. Ze gebruiken daarvoor de gegevens uit je aanvraag. Ook krijgen ze informatie van bijvoorbeeld het UWV, RDW of de Belastingdienst. Zo kunnen ze zien wat jouw situatie is. Heb je echt te weinig geld, dan krijg je hulp. Dat gebeurt op basis van hun regels.
Heb je de belasting al betaald en kom je er later achter dat je recht hebt op kwijtschelding? Dan kun je tot drie maanden na betaling nog een verzoek doen. Wordt het goedgekeurd, dan krijg je je geld terug.
Ben je het niet eens met een afwijzing? Dan kun je binnen tien dagen bezwaar maken. Dat heet een administratief beroep. En lukt het niet om alles te betalen, dan kun je vragen om een betalingsregeling. Voor meer informatie kun je terecht op www.juridischloket.nl.
Bron: Radar