De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor, en dat baart onderzoekers zorgen. Professor Bas Bloem van het Radboudumc vertelt dat Parkinson niet alleen de snelstgroeiende hersenziekte is, maar ook een hele ingrijpende. De ziekte is niet te genezen en heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven van patiƫnten. Maar waarom neemt het aantal patiƫnten zo snel toe, en hoe kun je herkennen dat je het hebt?
Wat is Parkinson en hoe herken je het?
Parkinson is een aandoening in de hersenen waarbij het stofje dopamine langzaam verdwijnt. Daardoor krijg je moeite met bewegen. Mensen met Parkinson bewegen trager, gaan trillen of worden stijver in hun spieren. Vaak begint het trillen van armen of handen als je in rust bent. Ook valt op dat bij veel mensen ƩƩn kant van het lichaam meer klachten geeft dan de andere. Maar het blijft niet bij motorische klachten. De ziekte tast ook je stemming, slaap, concentratie en zelfs geheugen aan. Veel patiƫnten zeggen dat wat je van buiten ziet maar een klein deel is van wat ze voelen. Een opvallend vroeg teken is dat mensen in hun slaap gaan bewegen, terwijl dat normaal niet hoort. Tijdens je droomslaap ben je namelijk verlamd. Als dat niet zo is, heb je 60 tot 70 procent kans om later Parkinson te ontwikkelen.
Hoe kan het dat steeds meer mensen Parkinson krijgen?
In Nederland hebben meer dan 62.000 mensen Parkinson of een aandoening die erop lijkt. Dat aantal stijgt snel. Onderzoekers van de Universiteit van Nederland hebben ontdekt dat vervuiling een belangrijke rol speelt. Dat zie je bijvoorbeeld in China, waar net als vroeger in Engeland veel fabrieken zijn. Daar neemt het aantal gevallen snel toe. Vervuiling, zoals landbouwgif, speelt een grotere rol dan eerder gedacht. Vooral boeren lopen risico, maar via eten zoals melk komen deze schadelijke stoffen ook bij gewone consumenten terecht. De stoffen beschadigen een deel van je hersenen waardoor er minder dopamine wordt aangemaakt. Dat kan uiteindelijk tot Parkinson leiden.
Wat kun je zelf doen om het risico te verkleinen?
Je kunt Parkinson niet helemaal voorkomen, maar je kunt wƩl een aantal dingen doen om het risico te verkleinen. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding helpt altijd. Ook minder contact met chemische stoffen is belangrijk. Volgens professor Bloem is het tijd om onze omgeving schoner te maken. Bestrijdingsmiddelen moeten beperkt worden, en ook andere vervuilende stoffen moeten we vermijden.
Verder zijn er nieuwe medicijnen in ontwikkeling die het ziekteproces misschien kunnen vertragen. Zo wordt er gekeken naar behandelingen met antilichamen. Die zouden in een vroeg stadium kunnen helpen om de ziekte af te remmen. Maar dat is lastig, omdat Parkinson zich heel langzaam ontwikkelt. Vaak heb je de ziekte al jaren voordat je het echt merkt. Daarom is het belangrijk om goed te letten op vroege signalen, zoals moeite met bewegen of veranderingen in slaapgedrag.
Parkinson is dus veel meer dan een ouderdomsziekte. Het komt steeds vaker voor, en ook bij jongere mensen. Door beter te letten op onze leefomgeving en vroeg in te grijpen, kunnen we de ziekte misschien in de toekomst afremmen.
Bron:Ā Metronieuws