Rond de leeftijd van vijftig jaar ga je namelijk de overgang in. Dit betekent dat de hoeveelheid oestrogeen die je eierstokken aanmaken langzaam minder wordt, totdat deze helemaal stopt. Dit heeft verschillende gevolgen. Zo wordt vet niet meer opgeslagen op je heupen of bovenbenen, maar juist rond je middel. Hierdoor wordt je taille minder zichtbaar en lijkt je figuur rechter. Daarnaast vertraagt je stofwisseling door de afname van oestrogeen én door het ouder worden zelf. Als je evenveel blijft eten als voorheen, kom je dus makkelijker aan. Deze twee veranderingen zorgen samen voor het typische buikje dat veel vrouwen rond hun vijftigste krijgen.
Slimme bescherming van je lichaam
Het lichaam slaat meer vet op rond de buik als een slimme manier om je te beschermen. Oestrogeen beschermt tegen verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en osteoporose. Wanneer de productie van oestrogeen afneemt, maakt het lichaam gebruik van testosteron, dat omgezet wordt in oestron in het buikvet en de bijnieren. Oestron lijkt op oestrogeen en biedt een soort van reservebescherming, ook als de oestrogeenproductie helemaal stopt. Dit is een goede zaak, gezien de gemiddelde levensverwachting van vrouwen, en maakt dat je dit buikje eigenlijk moet waarderen.
Het ene buikje is het andere niet
Niet elke toename van het buikvet is alleen te wijten aan hormonale veranderingen. Het natuurlijke ouder worden speelt ook een rol. We verliezen spiermassa, krijgen meer vetmassa, en onze huid wordt minder elastisch. Dit draagt allemaal bij aan het slapper worden van de buik. Hoewel deze veranderingen normaal zijn bij het ouder worden, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vet dat zich ophoopt door hormonale veranderingen en vet dat komt door een niet aangepaste levensstijl. Te veel eten, te weinig bewegen, en ongezond eten kunnen allemaal bijdragen aan een ongezonde toename van buikvet.
Hou je omtrek onder de 80 cm
Een beetje extra gewicht is normaal, maar te veel is niet goed. Het is belangrijk om je buikomtrek in de gaten te houden, die zou onder de 80 centimeter moeten blijven.
Dit doe je er (niet) aan
Accepteer dat je lichaam verandert. Probeer gezond te leven door minder alcohol te drinken, gezonder te eten, en meer te bewegen. Dit helpt om extra kilo’s te voorkomen. Crashdiëten werken niet op de lange termijn en kunnen je stofwisseling verstoren. Bewegen is cruciaal om op gewicht te blijven, spiermassa te behouden, en de vetverbranding te stimuleren. Kies voor activiteiten zoals fietsen, wandelen, en zwemmen om je conditie en spiermassa op te bouwen.
Vergeet niet om het artikel te delen op Facebook!
Bron: Libelle.be