Een snelle hap halen bij McDonald’s lijkt iets wat overal hetzelfde kost. Of je nou in Limburg of Friesland bent, je verwacht dat een hamburger, frietje of ijsje overal dezelfde prijs heeft. Toch blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Een kijker van het programma Radar kwam daar op een verrassende manier achter toen ze in twee verschillende steden precies hetzelfde bestelde, maar een flink prijsverschil ontdekte. Wat blijkt? Niet elke McDonald’s vraagt evenveel voor hetzelfde product.
Twee ijsjes, twee prijzen
De vrouw in kwestie had bij een vestiging in Drachten twee keer sundae caramel gehaald en betaalde daar 4,20 euro. Een week later was ze in Groningen en besloot ze opnieuw twee ijsjes te bestellen. Deze keer moest ze tot haar verbazing 6,30 euro afrekenen. Ze vroeg zich direct af hoe dit kon. Was de prijs veranderd? Of werd er in Groningen gewoon meer gevraagd?
Om duidelijkheid te krijgen nam ze contact op met McDonald’s. Daar kreeg ze te horen dat het prijsverschil kwam doordat sommige vestigingen worden gerund door zelfstandige ondernemers. Die mogen binnen bepaalde richtlijnen zelf bepalen hoeveel ze vragen voor een product. Dat is ook de reden waarom je op de officiële website geen vaste prijzen ziet staan. Zo probeert het bedrijf verwarring te voorkomen.
Toch vond de klant dat vreemd. “Als je naar een keten gaat, verwacht je overal dezelfde prijs,” zei ze. Bovendien kun je aan de buitenkant van een vestiging niet zien of je met een franchiser te maken hebt of met een filiaal dat direct vanuit McDonald’s zelf wordt aangestuurd.
Waar betaal je het meest voor je friet?
De redactie van Radar besloot dieper in de kwestie te duiken en keek via Thuisbezorgd.nl naar de prijzen van frietjes bij verschillende McDonald’s-vestigingen. Daaruit bleek al snel dat de prijzen flink uiteenlopen.
Bij de restaurants in Almere en Hilversum betaal je de hoogste prijs voor een portie friet: maar liefst 5,55 euro. In Amsterdam, bij de vestiging aan het Buikslotermeerplein, ben je juist veel goedkoper uit. Daar kost een portie Franse frietjes slechts 3,25 euro. Dat is een verschil van meer dan twee euro voor exact hetzelfde product. Het roept bij veel klanten vragen op. Waarom zijn de prijzen bij een wereldwijde keten als McDonald’s niet gewoon overal gelijk?
Wat zegt McDonald’s over de verschillen?
McDonald’s Nederland bevestigt dat het prijsverschil grotendeels te maken heeft met de franchiseconstructie. In Nederland worden meer dan 90 procent van de McDonald’s-restaurants gerund door franchisenemers. Dat zijn ondernemers die wel onder de naam McDonald’s werken, maar wel zelfstandig hun bedrijf runnen. Zij mogen binnen bepaalde grenzen zelf hun prijzen bepalen.
Volgens een woordvoerder van McDonald’s Nederland geeft het hoofdkantoor vooral adviesprijzen aan de franchisenemers. Alleen bij tijdelijke acties of bij een maximumprijs wordt bepaald wat een product maximaal mag kosten. Een franchisenemer mag dan wel een lagere prijs hanteren, maar niet meer dan het afgesproken maximum. Die vrijheid zorgt ervoor dat de ene ondernemer bijvoorbeeld 1 euro meer vraagt dan een andere, afhankelijk van zijn eigen kosten en strategie.
Meer dan alleen franchisevrijheid
De woordvoerder benadrukt dat er nog meer redenen zijn voor het prijsverschil. Denk aan lokale verschillen in personeelskosten, energierekeningen en huurprijzen. Ook de inkoop van ingrediënten kan van regio tot regio iets verschillen. Elke ondernemer maakt op basis van die factoren een afweging. Wat kost het hem om een product aan te bieden? En hoeveel moet hij daarvoor vragen om winst te maken?
Deze afweging verschilt per locatie. In een drukke stad met hoge huurprijzen en veel personeel kan het duurder zijn om een vestiging draaiende te houden. Een ondernemer zal dan sneller genoodzaakt zijn om zijn prijzen iets op te schroeven. In een kleinere plaats met lagere kosten is er misschien meer ruimte om de prijzen laag te houden.
McDonald’s Nederland probeert hierin een balans te vinden. Ze willen de vrijheid van de ondernemers behouden, maar ook voorkomen dat klanten zich misleid voelen. Vandaar dat vaste prijzen alleen gelden bij landelijke acties en promoties, waarbij alle vestigingen zich aan dezelfde prijs moeten houden.
Wat kun je als klant verwachten?
Voor klanten betekent dit dat je niet overal evenveel betaalt voor je favoriete menu. Wie goed oplet, kan soms besparen door in een andere stad of zelfs wijk een vestiging te kiezen met lagere prijzen. Tegelijk kan het verwarrend zijn dat dezelfde bestelling de ene keer flink duurder uitvalt dan de andere keer.
Veel mensen gaan ervan uit dat een keten als McDonald’s overal dezelfde prijzen heeft, zoals ook het geval is bij veel supermarkten of drogisterijen. Maar door de franchise-opzet is dat dus niet het geval bij deze fastfoodgigant.
Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het slim om van tevoren de prijzen online op te zoeken via bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl. Zo krijg je een idee van wat je ongeveer kwijt bent bij de vestiging in jouw buurt. Of je nu gaat voor een Big Mac of een portie friet: een beetje prijsvergelijking kan geen kwaad.
In elk geval is het goed om te weten dat prijsverschillen binnen McDonald’s geen fout zijn, maar het gevolg van bewust gemaakte keuzes binnen het bedrijf. En hoewel dat soms onlogisch voelt als klant, is het voor de ondernemers zelf een manier om hun bedrijf goed draaiende te houden.
Bron: Radar