Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Actueel

Dit is hoe supermarkten klanten misleiden met slimme truc

Angela Reijkers by Angela Reijkers
27 mei 2025

Steeds meer mensen merken dat producten in de supermarkt kleiner worden. Maar wat veel klanten nog niet weten, is dat er nóg een manier is waarop we als consument worden misleid. Volgens de Consumentenbond veranderen fabrikanten namelijk ook de inhoud van hun producten, zonder dat dit duidelijk wordt vermeld. En dat terwijl je er nog steeds hetzelfde bedrag – of zelfs meer – voor betaalt. Een onzichtbare verandering, maar met grote gevolgen voor jouw portemonnee.

Verborgen aanpassingen aan producten

De Consumentenbond onderzocht 600 producten en vergeleek de samenstelling met die van vijf jaar geleden. Wat blijkt? Bij ongeveer een kwart van die producten is er iets veranderd in het recept. Het gaat vaak om kleine aanpassingen, maar soms zijn de verschillen behoorlijk groot. Een duidelijk voorbeeld komt van Albert Heijn: daar bevatten lekkerbekjes nu veel minder vis dan vroeger. Vijf jaar geleden zat er nog 66 procent vis in. Nu is dat ‘iets meer dan de helft’ – een behoorlijk verschil dus.

En dat is geen uitzondering. Ook andere producten ondergingen stille veranderingen. Bij Plusmarkt bijvoorbeeld bevat de bosvruchtensiroop nu nog maar 6 procent fruit, terwijl dat eerder 19 procent was. Bertolli, een bekend merk in veel keukens, deed hetzelfde met hun vloeibare olie. Die bevatte eerst 20 procent olijfolie, maar tegenwoordig nog maar 7 procent. Voor de meeste mensen zijn zulke aanpassingen moeilijk te zien, want het etiket vermeldt wel wat erin zit – maar niet wat er vroeger in zat. Je moet dus goed opletten om zulke veranderingen te merken.

Prijs blijft hetzelfde, kwaliteit omlaag

Wat deze aanpassingen extra vervelend maakt, is dat je er niet minder voor betaalt. Integendeel: de prijs is meestal gelijk gebleven, en in sommige gevallen zelfs gestegen. Je krijgt dus minder waarde voor je geld. Dat voelt als een slimme truc van de supermarkt en fabrikanten, zeker nu alles al duurder wordt. Veel mensen proberen juist te besparen, maar worden ongemerkt toch benadeeld. Minder vis, minder fruit of minder olie – en dat voor dezelfde prijs. Het is niet vreemd dat mensen zich opgelicht voelen.

Albert Heijn beweert bijvoorbeeld dat de nieuwe lekkerbekjes juist beter smaken door de aangepaste samenstelling. Volgens hen vinden klanten vooral het krokante laagje lekker. Ook Plus zegt dat de smaak van de siroop niet minder is geworden, omdat het vooral gaat om het aroma. Zulke opmerkingen worden door veel klanten met ongeloof ontvangen. Want hoe kun je nu minder fruit of vis gebruiken en tóch zeggen dat het beter is geworden?

Fabrikanten geven geen duidelijkheid

De Consumentenbond vindt het zorgwekkend dat supermarkten en producenten dit soort veranderingen stilletjes doorvoeren. Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond melden ze het alleen op het etiket, maar dat is voor veel mensen niet genoeg. “Als een product echt verbeterd is, zetten ze dat groot op de verpakking,” zegt ze. Maar bij deze producten gebeurt dat niet. Er wordt niets gemeld op de voorzijde van de verpakking, en als consument heb je dus vaak geen idee dat het product veranderd is.

Veel mensen voelen zich daardoor misleid. Want hoe kun je goed kiezen als je niet weet wat je koopt? Zeker als je uitgaat van een product dat je al jaren koopt en vertrouwt. Zonder duidelijke waarschuwing kopen mensen iets wat eigenlijk niet meer hetzelfde is. Dat maakt het lastig om bewuste keuzes te maken in de supermarkt.

Slimme marketing of stiekeme misleiding?

Het aanpassen van producten zonder het te melden lijkt op slimme marketing, maar voelt voor veel klanten als bedrog. Vooral omdat de kwaliteit omlaag gaat, terwijl de prijs dat niet doet. Het is begrijpelijk dat bedrijven willen besparen of meer winst willen maken, maar dat zou niet ten koste moeten gaan van de eerlijkheid tegenover de klant.

Zeker in tijden waarin veel gezinnen moeite hebben om rond te komen, voelt dit oneerlijk. Je denkt misschien dat je nog steeds hetzelfde product koopt, maar in werkelijkheid krijg je minder waar voor je geld. De verpakking ziet er hetzelfde uit, de prijs is gelijk – maar de inhoud is minder of slechter. Het is een manier van besparen die vooral nadelig is voor de klant.

En dan rijst de vraag: hoe ver mogen supermarkten en fabrikanten gaan om geld te verdienen? Klanten willen eerlijkheid, geen trucs. Ze willen weten wat ze kopen, en ze willen daarvoor ook een eerlijke prijs betalen. Maar dat lijkt in de praktijk steeds moeilijker te worden. Zonder duidelijke informatie op de verpakking wordt het lastig om een goed beeld te krijgen van wat je precies in huis haalt.

Wat kun je zelf doen?

Als consument kun je jezelf een beetje beschermen door goed op te letten. Kijk naar de ingrediëntenlijst en vergelijk als je oude verpakkingen nog hebt. Let vooral op het percentage van de hoofdingrediënten zoals vlees, vis of fruit. Merken die open zijn over veranderingen, verdienen misschien toch net iets meer vertrouwen. En twijfel je? Dan kun je de Consumentenbond volgen of zelf je ervaringen delen op sociale media. Want alleen door bewust te kopen, kun je invloed uitoefenen op wat er in de winkels ligt.

De boodschap is duidelijk: blijf kritisch. En laat je niet misleiden door slimme verpakkingen of mooie praatjes van producenten. Het lijkt misschien klein – een paar procent minder fruit of vis – maar op de lange termijn betaal je als klant de volle prijs voor een product dat eigenlijk minder waard is geworden. En dat is precies waarom we hier met z’n allen alert op moeten zijn.

Bron: Mamasenomas

Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • André Hazes jr. zwaar onder vuur in snoeiharde VI-uitzending

    Weer een heftige breuk voor André Hazes? Dit is wat we nu weten!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Verdrietig nieuws: B&B Vol Liefde deelnemer overleden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.