Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Dit is hoe je slaapapneu direct herkent – veel mensen hebben het zonder het te weten….

Milou van Moors by Milou van Moors
8 juli 2025

Ben jij vaak moe overdag en weet je niet waarom? Het zou zomaar kunnen dat je slaapapneu hebt. Deze aandoening komt niet alleen bij mannen voor, maar ook bij vrouwen. Toch wordt het bij vrouwen veel minder snel ontdekt. Dat komt omdat de klachten vaak anders zijn dan bij mannen en daardoor niet meteen worden herkend. In dit artikel leggen we uit wat slaapapneu is, hoe je het kunt herkennen en waarom het bij vrouwen vaak onopgemerkt blijft.

Wat is slaapapneu eigenlijk?

Slaapapneu is een aandoening waarbij je tijdens je slaap soms stopt met ademen. Dit gebeurt meerdere keren per nacht. Zo’n ademstop duurt meestal tien seconden of langer. Het komt doordat de bovenste luchtwegen tijdelijk worden afgesloten. Hierdoor stroomt er geen zuurstof naar je longen, en dat zorgt voor een tekort aan zuurstof in je bloed. Dit heet obstructieve slaapapneu. Er is ook een zeldzamere vorm, waarbij de luchtwegen niet blokkeren, maar de ademhaling toch stopt. Dit heet centrale slaapapneu. Beide vormen kunnen leiden tot serieuze klachten.

Bij elke ademstop schrikt je lichaam als het ware wakker. Je merkt dat zelf meestal niet, maar je slaap wordt steeds onderbroken. Daardoor kom je niet goed in een diepe slaap. En dat voel je de volgende dag. Je bent moe, hebt weinig energie en kunt je moeilijk concentreren. Veel mensen weten niet dat ze slaapapneu hebben, omdat ze de nachtelijke ademstops zelf niet bewust meemaken.

De meest voorkomende klachten

Slaapapneu laat zich op verschillende manieren zien. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen. Dat maakt het soms lastig om het te herkennen. Toch zijn er een aantal klachten die vaak voorkomen. Een bekende klacht is luid snurken. Dit snurken wordt soms gevolgd door een stilte, waarna iemand weer met een schok ademhaalt. Ook kun je onrustig slapen of wakker worden met hoofdpijn. Overdag ben je vaak moe, kun je prikkelbaar zijn of last hebben van stemmingswisselingen. Ook vergeetachtigheid en moeite met concentreren komen veel voor. Sommige mensen vallen overdag zomaar in slaap, bijvoorbeeld tijdens het lezen of tv-kijken. Al deze klachten kunnen duiden op slaapapneu.

Hoe het zich uit bij vrouwen

Bij vrouwen wordt slaapapneu vaak niet direct herkend. De klachten zijn namelijk vaak subtieler dan bij mannen. Vrouwen snurken minder vaak hard en zeggen zelf minder snel dat ze overdag slaperig zijn. Daardoor denken artsen soms aan iets anders. Klachten zoals moeheid, somberheid of hoofdpijn worden eerder gekoppeld aan stress of hormonale schommelingen, vooral bij vrouwen rond de overgang. Ook stemmingswisselingen worden vaak niet in verband gebracht met een slaapstoornis. Zo duurt het soms lang voordat vrouwen met slaapapneu de juiste diagnose krijgen. En in de tussentijd blijven ze rondlopen met klachten die eigenlijk goed behandelbaar zijn.

Het is dus belangrijk om te weten dat slaapapneu bij vrouwen er anders uit kan zien. Je hoeft niet per se te snurken of in slaap te vallen overdag om deze aandoening te hebben. Vrouwen klagen vaak over slecht slapen, onrustige nachten, en een vermoeid gevoel in de ochtend. Ook kunnen ze zich somber of neerslachtig voelen, zonder duidelijke reden.

De invloed van hormonen

Hormonale veranderingen spelen waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van slaapapneu. Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de spieren in de keel en luchtwegen. Hierdoor neemt de kans op ademstops toe. Voor de overgang komt slaapapneu minder vaak voor bij vrouwen. Maar na de overgang stijgt dit risico flink. Hoe dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar hormonen lijken er zeker mee te maken te hebben.

Omdat slaapapneu pas later in het leven vaker voorkomt bij vrouwen, wordt het soms verward met klachten die bij ouder worden horen. Artsen denken dan eerder aan vermoeidheid door slaapproblemen, stress of hormonale veranderingen. Het is dus belangrijk dat vrouwen, vooral na de overgang, extra alert zijn op signalen die kunnen wijzen op slaapapneu.

Wat kun je doen als je klachten herkent?

Als je jezelf herkent in de klachten van slaapapneu, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Leg goed uit waar je last van hebt en hoe lang je al klachten ervaart. Misschien stuurt je huisarts je door voor een slaaponderzoek. Daarbij wordt ‘s nachts gekeken hoe je ademhaling is en of je ademstops hebt. Dit onderzoek wordt meestal thuis gedaan of in een speciale slaapkliniek. Als blijkt dat je slaapapneu hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms helpt het al om af te vallen of te stoppen met roken. Ook zijn er hulpmiddelen zoals een slaapmasker (CPAP) dat helpt om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen.

Wacht dus niet te lang als je vaak moe bent en niet weet waar het vandaan komt. Zeker als je naast vermoeidheid ook last hebt van hoofdpijn, prikkelbaarheid of een slechte concentratie, is het goed om verder te kijken. Ook als je partner zegt dat je snurkt of soms stopt met ademen in je slaap, is dat een belangrijk signaal.

Slaapapneu is goed te behandelen, maar dan moet je wel weten dat je het hebt. Laat klachten niet zomaar lopen. Juist omdat de symptomen bij vrouwen vaak minder duidelijk zijn, is het belangrijk om extra goed op te letten. Je nachtrust heeft namelijk grote invloed op je gezondheid overdag. En met de juiste behandeling kun je je weer fit en energiek voelen.

Bron: Margriet
De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • André Hazes jr. zwaar onder vuur in snoeiharde VI-uitzending

    Weer een heftige breuk voor André Hazes? Dit is wat we nu weten!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Verdrietig nieuws: B&B Vol Liefde deelnemer overleden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Onverwacht: Martijn Krabbé neemt afscheid per brief

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.