Misschien denk je erover na om je auto in te ruilen. Dat kan zijn omdat je situatie verandert. Misschien ga je minder rijden, of juist veel meer. Of je wilt meer ruimte omdat je gezin groeit. Soms komen er ook flinke kosten aan en denk je: is het dat nog wel waard? Misschien heb je gewoon zin in wat nieuws.
Maar wat is dan slim: blijven rijden of toch overstappen naar iets anders? Het is geen makkelijke keuze. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder lees je drie situaties die veel voorkomen, met handige tips om je op weg te helpen.
Je gaat anders rijden: meer of minder kilometers
Verandert je dagelijkse ritme? Misschien werk je ineens vaker thuis of heb je juist een nieuwe baan verder weg. Of je gaat bijna met pensioen. Daardoor ga je waarschijnlijk heel anders rijden dan voorheen. En dat heeft invloed op wat voor auto bij je past. Rijd je minder, dan is een zuinige benzineauto misschien voordeliger.
Auto’s op diesel of LPG zijn vaak goedkoper bij veel kilometers, maar duurder in belasting. Rij je veel minder, dan verdwijnt dat voordeel. Dan betaal je onnodig veel voor iets dat je niet meer nodig hebt. Ga je juist veel meer rijden? Dan kost een zuinige benzineauto je flink wat aan brandstof. In dat geval is het slim om te kijken naar een auto die minder verbruikt. Denk aan een hybride, een elektrische auto of een diesel met lage uitstoot. Zo blijf je de kosten een beetje in de hand houden.
Je hebt meer ruimte nodig
Misschien komt er een kindje aan. Of wil je gewoon wat meer comfort als je veel onderweg bent. Een grotere auto kan dan fijn zijn. Meer beenruimte, grotere kofferbak en vaak ook meer veiligheid. Maar bedenk ook: een grotere auto is vaak duurder in gebruik. Hij verbruikt meer, kost meer aan belasting, en de verzekering is meestal hoger.
Onderhoud is ook prijziger. Vraag jezelf dus af of je die ruimte écht zo vaak nodig hebt. Misschien kun je voor de paar momenten dat je groot vervoer nodig hebt ook iets lenen of huren. Zo bespaar je flink zonder in te leveren op gemak.
Er komen dure reparaties aan
Elke auto heeft onderhoud nodig. Bij oudere auto’s komen vaak grotere kosten kijken. Soms moet een onderdeel vervangen worden voordat het echt stuk is. En terwijl je auto steeds minder waard wordt, lijken de rekeningen juist omhoog te gaan. Het is lastig in te schatten wanneer een reparatie nog zinvol is.
Misschien heb je net flink betaald voor een nieuwe koppeling, en kort daarna begeeft de motor het. Soms kun je grote kosten wel zien aankomen. Denk aan de distributieriem of versleten remmen. Dan weet je dat het moment van afscheid misschien in zicht is. Toch: ook een andere auto heeft onderhoud nodig.
Zeker als je een gebruikte auto koopt, weet je niet wat je te wachten staat. Een andere auto lijkt aantrekkelijk, maar die kan net zo goed snel naar de garage moeten. Heb je nu een oude, maar betrouwbare auto? Dan kan het slim zijn om gewoon door te rijden, ook als een reparatie duur is. Je weet in elk geval wat je hebt. Bij een nieuwe tweedehands weet je dat niet. Die is vaak ook om dezelfde reden verkocht. Denk daar dus goed over na voor je beslist.
Bron: ANWB