Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Huis & Tuin

Dit is de enige manier hoe jij de Japanse duizendknoop kunt bestrijden

Angela Reijkers by Angela Reijkers
12 mei 2025

De Japanse duizendknoop is een plant die in Nederland veel problemen veroorzaakt. Deze plant komt oorspronkelijk uit Aziƫ, maar groeit inmiddels ook hier volop. Hij staat bekend als een van de lastigste planten om weg te krijgen. Is hij eenmaal aanwezig, dan verspreidt hij zich snel en is verwijderen een flinke uitdaging. Deze plant is niet alleen lastig voor tuiniers, maar zorgt ook voor schade aan gebouwen, wegen en leidingen. In dit artikel lees je hoe je de plant herkent, wat hij aanricht en wat je kunt doen om hem te bestrijden.

Zo herken en bestrijd je de Japanse duizendknoop

De bladeren van de Japanse duizendknoop zijn lichtgroen en een beetje hartvormig. Meestal zijn ze tussen de 10 en 18 centimeter groot. De plant zelf kan wel 3 meter hoog worden. Hij bloeit in augustus en september en dan krijgt hij crĆØmekleurige bloemetjes. Soms zitten er ook zaadjes aan. De stengels van de plant zijn groen met rode vlekjes en lijken een beetje op bamboe. De wortels zijn stevig en gaan diep de grond in. Vaak zitten ze 80 tot 100 centimeter diep, maar ze kunnen wel tot 3 meter groeien.

Ook al is er maar een klein stukje wortel over, dan groeit daaruit alweer een nieuwe plant. Daarom is de duizendknoop zo lastig weg te krijgen. Hij staat dan ook in de lijst van honderd ergste planten van het IUCN, een internationale organisatie voor natuurbescherming. Ook in landen zoals Frankrijk en Engeland hoort hij bij de top 10 van lastigste soorten.

Waarom de plant zo’n groot probleem is

In Europa heeft de Japanse duizendknoop bijna geen natuurlijke vijanden. Daardoor kan hij ongestoord doorgroeien en zich snel verspreiden. Hij heeft sterke wortels die zelfs door beton of asfalt heen kunnen gaan. Zo ontstaan er scheuren in muren, leidingen of trottoirs. De plant beschadigt dus niet alleen je tuin, maar ook huizen en straten.

Niet alleen gebouwen hebben last van deze plant, ook de natuur zelf lijdt eronder. In de winter sterven de bovenste delen van de plant af. Maar zodra het voorjaar aanbreekt, groeit hij sneller dan veel andere planten. Hij maakt een groot bladerdek dat het zonlicht tegenhoudt. Andere planten kunnen daardoor bijna niet meer groeien. Op sommige plekken, zoals dijken of oevers, verdringt de duizendknoop alle andere planten. Daardoor kunnen die plekken instabiel worden. Als er te weinig wortels van andere planten zijn, spoelt de grond makkelijker weg. Zo ontstaat er meer risico op overstromingen.

Ook dieren hebben er last van. Doordat andere planten verdwijnen, raken insecten zoals vlinders en mieren hun leefgebied kwijt. Op sommige plekken zijn die soorten daardoor flink minder geworden. In Oostenrijk bijvoorbeeld zijn hele oevers overgenomen door deze plant. Andere planten zijn daar bijna niet meer te vinden.

Wat kun je doen tegen de Japanse duizendknoop?

Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben tips opgesteld om deze plant aan te pakken. Heb je een klein stukje in de tuin, bijvoorbeeld kleiner dan ƩƩn vierkante meter? Dan kun je het volgende proberen.

Knip de stengels van de plant een paar keer per groeiseizoen af. Dit maakt de plant zwakker. Gooi de afgeknipte stukken niet in de groenbak, maar in een goed afgesloten zak in de grijze bak. Je kunt ook proberen de plant uit te graven. Begin met graven op minstens 50 centimeter afstand van de plant. Werk van buiten naar binnen en zorg dat je alle wortels goed verwijdert. Blijven er stukjes in de grond zitten, dan groeit de plant weer terug.

Een andere manier is het gebruik van een speciaal onkruidmiddel. Doe dit aan het einde van het groeiseizoen, rond september. Let op dat je alleen een middel gebruikt dat wettelijk is toegestaan. Tot slot kun je proberen de grond lange tijd af te dekken. Dit werkt alleen als er geen andere planten of bomen op die plek staan. Je moet de plek dan 3 tot 4 jaar goed bedekt houden. Dit kost tijd en geduld, maar kan uiteindelijk werken.

Hoe voorkom je dat de plant zich verspreidt?

Voorkomen is beter dan genezen. Maai de plant nooit met een machine, maar knip hem met de hand. Zo voorkom je dat stukjes plant worden verspreid. Gooi plantenresten nooit in het groenafval, want dan kunnen ze weer gaan groeien. Gebruik altijd een goed afsluitbare zak en gooi die in de grijze bak. Laat ook geen resten in het water terechtkomen. Als wortels of stengels via het water verderop terechtkomen, kunnen ze daar weer uitgroeien tot nieuwe planten.

Sinds 1 januari 2022 is het verboden om deze plant te verhandelen. Ook besmette grond mag niet meer worden verkocht of vervoerd. Vroeger werd de plant wel eens gebruikt in boeketten of als versiering in huis. Vaak werd hij daarna zomaar weggegooid. Hierdoor kon hij zich makkelijk verspreiden naar nieuwe plekken.

In Engeland heeft de plant zelfs invloed op huizenprijzen. Als hij op een bouwkavel groeit, daalt de waarde van die grond. Huizen kunnen moeilijker verkocht worden als de duizendknoop aanwezig is. De regels daarover zijn in Engeland zelfs strenger dan bij andere soorten planten. De overheid vindt dat dat nodig is om verdere schade te voorkomen.

De Japanse duizendknoop is dus meer dan een lastige tuinplant. Hij zorgt voor schade aan huizen, bedreigt andere planten en dieren, en kan zelfs leiden tot financiƫle problemen. Het is belangrijk dat mensen weten hoe je hem herkent, wat je kunt doen en hoe je verspreiding voorkomt. Alleen met goede kennis en aanpak kun je deze hardnekkige plant stoppen.

Bron:Ā Weeronline

Lees meer āžœ Lees meer āžœ

MEEST GELEZEN

  • Koningin MĆ”xima over groot verlies in haar leven: “Als je je eenzaam of somber voelt, heb je soms het idee dat je de enige op de wereld bent”

    Orthopeed: “Koningin MĆ”xima lijdt aan deze vervelende aandoening”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Groot verlies voor Catherine Keyl: ‘verdriet moffel ik weg’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wederom slecht nieuws voor RobĆØrt van Beckhoven: ‘z’n vrouw al jaar verliefd op ander’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Niemand zag het aankomen, behalve zij: het stille verdriet achter Dennis’ vertrek in MAFS

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -
- ADVERTENTIE -

Ā© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

Ā© 2024 Infovandaag.