Bijna alle verpakte voedingsmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum, maar er is veel verwarring over wat deze data precies betekenen. Sommige producten kunnen na de aangegeven datum nog veilig gegeten worden, terwijl andere juist weggegooid moeten worden. Dit verschil is belangrijk om te begrijpen, vooral om voedselverspilling te verminderen.
Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums:
- THT (Ten minste Houdbaar Tot): Dit betekent dat het product tot de aangegeven datum de beste kwaliteit heeft, maar daarna nog veilig gegeten kan worden. Voorbeelden zijn koekjes, rijst, pasta, koffie, conserven en eieren.
- TGT (Te Gebruiken Tot): Deze datum wordt gebruikt voor bederfelijke producten zoals vlees, vis, voorgesneden groenten en verse sappen. Na deze datum kunnen deze producten schadelijk zijn om te eten.
Het is belangrijk om te weten welk type houdbaarheidsdatum op een product staat, zodat je geen voedsel onnodig weggooit of juist geen risico loopt op een voedselvergiftiging.
Wanneer is eten na de houdbaarheidsdatum nog veilig?
Volgens voedselveiligheidsexpert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum hangt dit volledig af van de datum die op de verpakking staat. Bij een THT-datum is het vooral een kwestie van goed kijken, ruiken en proeven. “Als het product er goed uitziet en normaal ruikt, kun je het vaak nog prima eten,” legt ze uit.
Hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering van Wageningen Universiteit bevestigt dit. Hij geeft aan dat producten met een THT-datum meestal nog veilig zijn om te eten, maar dat de kwaliteit langzaam achteruit kan gaan. “Sperziebonen in een pot of een pak koffie kan je zelfs tien jaar na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken, maar de smaak en voedingswaarde zullen minder goed zijn,” zegt hij.
Bij TGT-producten ligt dit anders. Hier gaat het niet om de smaak of kwaliteit, maar om de veiligheid. “Als een product over de datum is, kunnen schadelijke bacteriën zich ontwikkelen, zoals de salmonellabacterie. Dit kan leiden tot ernstige klachten zoals buikpijn, diarree en misselijkheid,” waarschuwt Van der Vossen. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen extra risico.
Hoe kan het duidelijker voor consumenten?
Veel mensen verwarren de termen THT en TGT, waardoor voedsel soms onnodig wordt weggegooid of juist te lang bewaard blijft. Van der Vossen schat dat 10 procent van de voedselverspilling komt door deze verwarring.
Om dit probleem aan te pakken, worden er nieuwe symbolen op verpakkingen geplaatst. Bij THT-producten wordt een icoontje met een neus, mond en ogen gebruikt, wat aangeeft dat je het product moet controleren met je zintuigen. Voor TGT-producten komt er een icoon met een uitroepteken, wat duidelijk maakt dat het na die datum niet meer veilig is om te eten.
Daarnaast benadrukt Zwietering dat een goed ingestelde koelkast belangrijk is. “Een koelkasttemperatuur van 4 graden helpt om bederf te vertragen en vermindert het risico op schadelijke bacteriën.”
Door bewust met houdbaarheidsdatums om te gaan, kunnen consumenten voedselverspilling verminderen en tegelijkertijd hun gezondheid beschermen.
Bron: Radar