Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de overgang. Normaal start dit tussen je 40ste en 60ste levensjaar, maar soms stopt de menstruatie vroeger, voor de 40ste. Dit heet een vervroegde menopauze en het heeft invloed op zowel je lichaam als je geest.
Wat betekent een vervroegde overgang?
Bij sommige vrouwen begint de menopauze vroeger dan gebruikelijk. Dit noemen we ook wel premature ovariële insufficiëntie (POI). De eierstokken werken dan niet meer goed en maken minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) aan. Dit betekent dat je niet meer ongesteld wordt en van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode gaat. Hoewel dit meestal gebeurt tussen de 40 en 60 jaar, overkomt het 1 op de 100 vrouwen al voor hun 40ste.
Wie zijn er vatbaar voor?
Dr. Stephanie Faubion legt in een gesprek met Huffpost uit dat de oorzaak van een vervroegde menopauze vaak onbekend is. Toch zijn er enkele factoren die een rol kunnen spelen. Zo kan een ziekte als kanker, of de behandeling ervan zoals chemotherapie of bestraling, de eierstokken beschadigen. Een operatie aan of het verwijderen van een eierstok kan ook leiden tot een vroege menopauze. In sommige gevallen is er een genetische oorzaak, en mensen met een afwijking in het immuunsysteem hebben ook een groter risico.