Een blaasontsteking is enorm vervelend. Het zorgt voor een branderig gevoel en constante aandrang om te plassen. Vaak plas je dan ook maar kleine beetjes. Veel mensen willen er zo snel mogelijk vanaf. Een bekend advies is om cola te drinken. Maar werkt dat echt? Uro-gynaecoloog Manon Kerkhof van Curilion, een expertisecentrum voor vrouwenzorg in Haarlem, legt het uit.
Wat is een blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking dringen bacteriën de blaas binnen. Daar veroorzaken ze een infectie in het slijmvlies. Soms kan de infectie via de urineleiders naar de nieren gaan. In dat geval spreken we van een nierbekkenontsteking, wat serieuzer is.
Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Dit komt omdat hun plasbuis korter is, waardoor bacteriën makkelijker bij de blaas komen. Bij mannen gebeurt dit minder vaak, maar als het gebeurt, is de infectie vaak pijnlijker en ernstiger. Mannen krijgen daarom altijd een antibioticakuur, die vaak langer duurt dan bij vrouwen. Bij veel vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over.
Hoe ontstaat een blaasontsteking?
Een blaasontsteking ontstaat meestal doordat bacteriën de blaas binnendringen. Andere oorzaken zijn te weinig drinken, je plas te lang ophouden of de blaas niet goed leegplassen. Een vieze wc-bril is geen oorzaak van een blaasontsteking.
Kerkhof legt uit: „Wie minder dan een liter water per dag drinkt en maar drie keer per dag plast, heeft meer kans op een blaasontsteking. Seksuele activiteit is ook een risicofactor, vooral als bacteriën vanuit de anus in de plasbuis terechtkomen. De plasbuis van een vrouw is slechts vier centimeter lang. Hierdoor kunnen bacteriën snel de blaas bereiken.” Een goede tip is om na het vrijen altijd even te plassen.
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?
De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen.
- Aandrang om te plassen, maar slechts een beetje plassen.
- Buikpijn of pijn in de onderrug.
- Sterk ruikende urine of urine met bloed of vlokjes erin.
Helpt cola echt tegen een blaasontsteking?
Het antwoord is simpel: nee, cola helpt niet. Kerkhof bevestigt dat het drinken van veel vocht wel helpt, maar dan gaat het om water of thee. „Soms drinkt iemand veel cola en lijkt dat te helpen, maar dat komt vooral door het vocht in de cola en niet door de cola zelf.”
Hoe kom je van een blaasontsteking af?
Veel drinken, goed uitplassen en op tijd naar het toilet gaan zijn de belangrijkste tips. Gezonde vrouwen raken de infectie meestal binnen een week kwijt. Voor mannen, kinderen of zwangere vrouwen is antibiotica vaak nodig.
Heb je vaker dan drie keer per jaar een blaasontsteking of krijg je koorts? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit kan wijzen op een andere oorzaak, zoals een probleem met de blaas of plasbuis. Volgens Kerkhof wordt dit een recidiverende blaasontsteking genoemd, waarbij verder onderzoek nodig is.
Bron: Metronieuws