In ons dagelijks leven zijn er dingen die we misschien liever niet willen weten. Een van die dingen is dat er gemalen insecten in ons voedsel kunnen zitten, zonder dat we het doorhebben. In sommige gevallen kan zelfs een volwassen mot uit een verpakking macaroni tevoorschijn komen. Helaas is dit slechts het topje van de ijsberg als het gaat om insecten in ons voedsel. Laten we eens bekijken welke insecten ons voedsel kunnen binnendringen en waarom dit niet per se een groot probleem hoeft te zijn.
Iedereen eet insecten
Volgens Bastiaan Meerburg, een expert op het gebied van plaagdieren van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen, krijgen we allemaal wel eens kleine stukjes insect binnen door simpelweg te eten. Hij wijst erop dat als je een zak voorgesneden sla koopt, er een kans bestaat dat er kleine stukjes insect in zitten. Dit komt doordat er vaak kleine insecten zoals kevers op de sla zitten, en wanneer deze machinaal verwerkt wordt, belanden ze soms in het zakje. Is dit een groot probleem? Dat hangt af van je perspectief. In feite zijn veel van deze insecten veilig om te eten, en er zijn geen bekende gezondheidsrisico’s aan verbonden. Meerburg grapt zelfs dat het extra eiwitten aan je maaltijd toevoegt, en dat helemaal gratis!
Insecten in onverwachte plekken
Het idee dat insecten in groenten kunnen zitten, klinkt nog redelijk logisch. Maar wat als we je vertellen dat ze zich zelfs kunnen verbergen in je geliefde chocoladereep? Meerburg legt uit dat cacaoplanten aantrekkelijk zijn voor cacaomotten, die er eitjes in leggen. Hij geeft het voorbeeld van een grote producent van chocoladerepen waarmee hij advies heeft gegeven over hoe ze deze motten kunnen voorkomen. Het is cruciaal voor fabrieken om strenge controles uit te voeren wanneer ze cacao binnenkrijgen, omdat de larven van deze motten vaak in de cacao worden aangetroffen.
Dit roept de vraag op of er vermalen larven in je chocoladereep kunnen zitten. Meerburg geeft toe dat dit mogelijk is, maar het echte probleem is het voorkomen van levende larven die zich in de chocoladereep ontwikkelen tot motten. Als je een chocoladereep lang genoeg laat liggen, kan dit daadwerkelijk gebeuren, en plotseling lijkt het chocoladeschap in de supermarkt een stuk minder aantrekkelijk. In déze voedingsmiddelen zitten ook geregeld insecten, ontdek het op de volgende pagina.