- De situatie verslechteren met de ventilator In de zomer is het buiten vaak warmer dan binnen, en idealiter moet de hitte buiten blijven. Probeer daarom te voorkomen dat je de ventilator bij een open raam plaatst. Als de ventilator ook nog eens op de vensterbank staat, blaast hij de warme lucht van buiten rechtstreeks je huis in. Hierdoor kun je je huis niet afkoelen – integendeel. Het is beter om je huis donker te houden als het warm is en alle balkondeuren en ramen gesloten te houden, totdat het buiten weer wat koeler is dan binnen.
- Ventilator op de verkeerde plek Sommige kamers in het huis zijn koeler dan andere. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van de ventilator. Als je de ventilator bijvoorbeeld aan de zonkant plaatst, kan hij alleen warme lucht door je huis blazen. Je krijgt het hierdoor niet koeler. Plaats de ventilator altijd aan de schaduwzijde van je huis.
- Luchtlagen in de kamer worden niet gemengd Warme lucht stijgt altijd op, terwijl koele lucht op de grond blijft. Door je ventilator correct te plaatsen, kun je dit principe benutten. Plaats het apparaat indien mogelijk op de grond en kantel het schuin naar boven. Hierdoor worden de luchtlagen gemengd en koelt je huis af.
Tip: Om dit effect te versterken, kun je een kleine kom met water en ijsblokjes voor de ventilator plaatsen. De uitstromende lucht koelt hierdoor af. Hetzelfde effect bereik je met een vochtige doek, die je voor de ventilator over een stoelleuning hangt. Houd er echter rekening mee dat dit ook de luchtvochtigheid verhoogt, wat kan leiden tot schimmel.
- Ventilator ’s nachts aan laten Hoewel het verleidelijk kan zijn, moet je de ventilator – voor je eigen gezondheid – ’s nachts niet in de slaapkamer laten draaien. Ondanks de tropische hitte, kan de luchtstroom ervoor zorgen dat je het koud krijgt. Bovendien zou je in je slaap stof en pollen kunnen inademen die door de ventilator worden opgewerveld – dit kan vooral negatief zijn voor astmapatiënten en mensen met allergieën.
Wanneer het ’s avonds buiten weer wat koeler is dan binnen, kan het zinvol zijn om een tweede ventilator te plaatsen. Dit werkt het beste als je huis een balkondeur of een vloer-tot-plafond raam heeft. Je kunt deze constructie met twee ventilatoren zelfs ’s nachts laten werken, zolang ze zich niet in de slaapkamer bevinden. Plaats eerst een ventilator op de grond voor de balkondeur. Deze moet naar binnen wijzen en de koele avondlucht je huis in leiden. Zet de tweede ventilator op een verhoging, zoals een plank of een stoel bij de deur. Nu kan deze de warme lucht, die in de kamer opstijgt, direct naar buiten blazen.