Veel mensen doen ‘s nachts de voordeur op slot om inbraken te voorkomen. Dat lijkt logisch, zeker in een flatgebouw of appartementencomplex. Maar volgens de brandweer is dat niet zonder risico’s. In geval van nood kan een afgesloten deur levensgevaarlijk zijn.
Waarom een dichte deur gevaarlijk is
Als je in een appartementencomplex woont en de hoofddeur ‘s nachts op slot zit, kun je bij brand of een andere noodsituatie alleen naar buiten als je een sleutel bij je hebt. De brandweer waarschuwt dat dit in paniek vaak niet lukt. Mensen vergeten hun sleutel of hebben geen tijd meer om die te pakken. Daardoor wordt de deur een obstakel in plaats van een uitgang, en dat kan in het ergste geval dodelijk zijn.
Wat zegt de rechter hierover?
Over deze kwestie is er nog geen duidelijke wet. In Frankfurt besloot een rechtbank dat je de hoofddeur van een appartementencomplex niet op slot mag doen. In dat geval had de vereniging van eigenaren afgesproken dat de deur op vaste tijden op slot ging, maar de rechter draaide dat besluit terug.
Toch zijn er ook rechters die het anders zien. In Hannover besloot een rechtbank in 2007 dat de huisregels of het huurcontract mogen bepalen of de deur ‘s nachts op slot gaat. Hoewel het ook hier werd erkend dat dit in noodgevallen gevaarlijk kan zijn, liet de rechter de beslissing over aan de verhuurder.
Wat is belangrijker: brandveiligheid of inbraakpreventie?
Uiteindelijk moet de verhuurder van een appartementencomplex de afweging maken: wat is belangrijker, brandveiligheid of bescherming tegen inbrekers? Die keuze moet terugkomen in de huisregels of het huurcontract. Het blijft dus afhankelijk van het gebouw en wie er verantwoordelijk is.
Brandweer Brühl: doe de deur juist níet op slot
De vrijwillige brandweer van de Duitse stad Brühl is heel duidelijk: doe de voordeur ‘s nachts niet op slot. Die deur dient namelijk ook als nooduitgang. In geval van brand moet je snel naar buiten kunnen, zonder hulp van anderen. Dat lukt alleen als de deur met een simpele beweging te openen is.
De brandweer wijst erop dat mensen in paniek snel vergeten waar hun sleutel ligt. Soms lukt het niet eens meer om terug te lopen naar de slaapkamer of gang. Een gesloten deur blokkeert dan de enige uitweg. De brandweer vindt het daarom onverantwoord om de deur op slot te doen, zeker als meerdere gezinnen hetzelfde trappenhuis delen.
Oplossing: installeer een paniekslot
Gelukkig is er een simpele en slimme oplossing: een paniekslot. Dat is een speciaal slot dat je aan de buitenkant gewoon kunt afsluiten, zodat inbrekers niet zomaar binnenkomen. Maar van binnenuit kun je de deur altijd openen, zonder sleutel. Eén beweging is genoeg.
Zo’n slot kost niet veel: vanaf ongeveer 50 euro heb je al een eenvoudig model. Voor een sterker en veiliger exemplaar kun je rekenen op minstens 100 euro. Daarmee combineer je veiligheid bij brand én bescherming tegen inbraak.
Ook handig voor eengezinswoningen
Woon je in een eengezinswoning, dan mag je natuurlijk zelf weten of je de voordeur ‘s nachts op slot doet. Toch geldt ook daar hetzelfde gevaar: bij brand kan een gesloten deur je vlucht vertragen of zelfs onmogelijk maken.
Ook in een gezinswoning is een paniekslot dus een slimme investering. Zo kun je rustig slapen, wetend dat je in nood altijd snel naar buiten kunt – zonder eerst naar een sleutel te hoeven zoeken.