Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Actueel

Citroën roept ruim 33.000 auto’s terug: zie hier om welke modellen het gaat

Femke Wieringa by Femke Wieringa
15 juli 2025

In Nederland mogen meer dan 33.000 automobilisten voorlopig niet meer rijden met hun Citroën. Het gaat specifiek om de tweede generatie van de Citroën C3 en de eerste generatie van de DS3. Deze auto’s zijn tussen 2009 en 2019 gebouwd. Ook andere modellen met dezelfde problemen vallen onder de waarschuwing. In totaal gaat het om meer dan 87.000 auto’s die in ons land rondrijden.

De reden voor dit dringende advies is een probleem met de airbag. Bij deze auto’s zit een defecte airbag van de fabrikant Takata, die gevaarlijk kan zijn bij een aanrijding. Autobezitters krijgen van Citroën-moederbedrijf Stellantis het dringende advies om direct contact op te nemen met de verkoper of dealer. Zij kunnen de airbag gratis laten vervangen. Het is belangrijk dat je dit snel doet, want de airbag kan bij een botsing schade aanrichten in plaats van bescherming te bieden.

Dodelijke ongelukken zorgen voor haast

Al eerder liep er in Europa een terugroepactie om de gevaarlijke airbags te vervangen. Maar toen vorige week een vrouw in Reims (Frankrijk) overleed door een kapotte airbag in haar Citroën C3 uit 2014, kwam alles in een stroomversnelling. Ze is het tweede slachtoffer op het Franse vasteland. In Franse gebieden buiten Europa, zoals Guadeloupe en Martinique, zijn er zelfs al zestien doden gemeld door dit probleem.

De Franse overheid greep direct in. Het ministerie van Transport gaf opdracht om alle auto’s met deze airbag van de weg te halen. Stellantis nam dit besluit daarna over voor de hele Europese markt, inclusief Nederland.

Wat is er precies mis met de airbag?

Het gaat om airbags van het merk Takata. Die kunnen gevaarlijk worden in warme en vochtige omstandigheden. Als de airbag afgaat, kunnen er metalen deeltjes losraken. Die schieten dan als scherpe stukken door de auto, met alle gevolgen van dien.

Toch ontploft de airbag niet zomaar. Hij klapt alleen uit bij een botsing. Maar áls dat gebeurt, is er kans dat er iets misgaat. Daarom wil Stellantis dat alle risicovolle auto’s zo snel mogelijk worden nagekeken en gerepareerd.

In Zuid-Europa – waar het warmer is – kregen de terugroepacties eerder al voorrang. Door de hitte is daar meer kans op schade aan de airbag. Maar nu is besloten dat álle auto’s met een risico in heel Europa gecontroleerd moeten worden.

In Nederland staan duizenden auto’s stil

In ons land zijn meer dan 16.000 Citroëns met een risicovolle airbag nog steeds niet gerepareerd. De automobilisten hebben het dringende advies gekregen om de auto niet meer te gebruiken. De kans dat de airbag bij een ongeluk schade aanricht is te groot.

Het probleem? Er zijn nog niet genoeg nieuwe airbags beschikbaar om alle auto’s tegelijk te repareren. Daardoor duurt het waarschijnlijk nog enkele weken voordat alle voertuigen zijn aangepakt. In totaal gaat het in Nederland om meer dan 33.000 Citroëns van de modellen C3 en DS3 uit de jaren 2009 tot en met 2019.

Hoe staat het met de reparaties?

Volgens Stellantis zijn inmiddels meer dan 21.000 nieuwe airbags naar garages en dealers gestuurd. Er is volgens het bedrijf geen sprake van leveringsproblemen. Ze zeggen dat er dagelijks nieuwe airbags worden verzonden, maar dat het onmogelijk is om iedereen tegelijk te helpen.

De Bovag, de branchevereniging voor autodealers in Nederland, geeft aan dat zo’n 40 tot 50 procent van de auto’s inmiddels is gerepareerd. Daarnaast heeft ongeveer een kwart van de eigenaren al een afspraak ingepland met hun garage. De wachttijd verschilt per dealer. Dat komt omdat ze afhankelijk zijn van de snelheid waarmee Stellantis nieuwe airbags levert.

Hoe gaat het bij grote dealers?

Bij Van Mossel, een groot autodealerbedrijf, komen elke dag ongeveer 150 nieuwe airbags binnen. Directeur Eric Berkhof vertelt dat vooral de Citroën-dealers in Noord-Holland druk bezig zijn. In totaal moeten zij bij ongeveer 3.200 auto’s de airbag vervangen. Dat is bij meer dan de helft al gelukt.

Voor de overige auto’s denkt Berkhof nog tweeënhalf tot drie weken nodig te hebben. Klanten die niet kunnen rijden, krijgen via de dealer vaak een vervangende auto. Die wordt dan betaald door Stellantis. Volgens Berkhof is de werkplaats geen probleem: het vervangen van een airbag duurt ongeveer een uur. De monteurs geven deze klus dan ook voorrang.

Wat als je met vakantie gaat?

Veel mensen maken zich zorgen omdat de zomervakantie voor de deur staat. Wat als je nog niet bent geholpen en je met de auto op vakantie wilt?

Volgens de Bovag houden veel garages extra airbags achter de hand voor noodgevallen. Als jij snel een vervangende airbag nodig hebt omdat je op vakantie gaat, kun je dat het beste zo snel mogelijk melden bij je dealer. In veel gevallen kan er dan een spoedregeling worden getroffen.

Wat kun je als eigenaar het beste doen?

Heb jij een Citroën C3 of DS3 uit de periode 2009 tot en met 2019? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met de dealer of garage waar je de auto gekocht hebt. Zij kunnen zien of jouw auto onder de terugroepactie valt. Als dat zo is, kun je een afspraak maken om de airbag te laten vervangen.

Rijd niet met de auto tot de airbag is vervangen. Ook al is het vervelend, het risico op letsel is te groot. Bij veel dealers kun je tijdelijk een vervangende auto krijgen. Deze kosten worden meestal vergoed door Stellantis.

Wat als je tweedehands rijdt of de auto van iemand anders hebt gekocht?

Ook als je de Citroën tweedehands hebt gekocht, geldt dit advies. De terugroepactie gaat over het type auto en het bouwjaar, niet over wie de eigenaar is. Als je twijfelt, kun je het chassisnummer van de auto controleren via de website van Citroën of Stellantis. Daarmee zie je snel of jouw auto bij deze terugroepactie hoort.

Een wereldwijd probleem met Takata-airbags

De problemen met Takata-airbags zijn al jaren bekend. Wereldwijd zijn miljoenen auto’s van verschillende merken teruggeroepen. Naast Citroën gaat het onder meer om merken zoals Honda, Toyota, BMW en Volkswagen. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen auto’s betrokken bij deze enorme terugroepacties.

Takata is inmiddels failliet, mede door deze problemen. De airbags van het merk werden jarenlang in enorme aantallen verkocht, maar bleken bij warm en vochtig weer soms levensgevaarlijk te zijn.

Wat doet de overheid?

In Nederland houdt de RDW (Dienst Wegverkeer) toezicht op dit soort terugroepacties. Als er gevaarlijke situaties ontstaan, kunnen zij maatregelen nemen, zoals een rijverbod. Tot nu toe laat de RDW de fabrikanten zelf hun klanten informeren en oplossen. Wel is er nauw contact met Citroën/Stellantis om te zorgen dat iedereen op tijd wordt geholpen.

Als je een Citroën C3 of DS3 hebt uit de periode 2009 tot 2019, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dealer. Laat je auto nakijken en de airbag gratis vervangen. Gebruik de auto liever niet tot dat is gebeurd. Het risico is te groot en er zijn al dodelijke ongelukken door gebeurd. Laat je goed informeren en maak snel een afspraak – zeker als je binnenkort op vakantie wilt.

Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Internet ontploft na deze opmerkelijke actie van prinses Alexia

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing nu gevallen van de zeer besmettelijke ‘bull-neck’ infectie zich snel over Europa verspreiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Weer een heftige breuk voor André Hazes? Dit is wat we nu weten!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dit BN’er stel is in verwachting van hun eerste kindje

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.