Avocado’s, die groene vruchten die je overal op menukaarten, in recepten en op eettafels ziet, kunnen gevaarlijk zijn als het aankomt op het verwijderen van de pit. Plastisch chirurgen melden steeds vaker verwondingen die verband houden met het ontleden van avocado’s, en dit is al jaren een zorgwekkende kwestie.
Risico’s van avocadoletsel
Hoewel er nog geen exacte cijfers zijn voor Nederland, wijst een Amerikaans onderzoek, gedeeld door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, uit dat jaarlijks ongeveer 8.000 Amerikanen te maken krijgen met ‘avocadoletsel’. Deze verwondingen ontstaan wanneer mensen bij het verwijderen van de pit per ongeluk met een scherp voorwerp naast de pit schieten en zichzelf verwonden. Op het eerste gezicht lijkt het misschien grappig, maar de gevolgen zijn verre van komisch, omdat dergelijke wonden vaak leiden tot zenuwbeschadiging. Het is dus hoog tijd om deze avocadogerelateerde ongelukken te voorkomen.
Het veilige stappenplan
Als je op zoek bent naar een handleiding voor het veilig verwijderen van de pit van een avocado, zul je vaak hetzelfde stappenplan tegenkomen. Hierbij snijd je de avocado doormidden, draai je de helften in tegengestelde richtingen om ze los te maken en wip je vervolgens met hetzelfde mes de pit eruit, of je plaatst het mes als een soort bijl in de pit en draait het mes. Echter, plastisch chirurgen beweren dat dit de verkeerde aanpak is, en zelfs gevaarlijk. Het is beter om helemaal geen messen te gebruiken om de pit van de avocado te verwijderen, maar in plaats daarvan een lepel te gebruiken. Er bestaan zelfs speciale avocadosnijders die het proces eenvoudiger en veiliger maken. Lees op de volgende pagina hoe je dit het best doet.