Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Cardioloog die zelf een hartaanval kreeg waarschuwt iedereen voor dit ‘onschuldige’ signaal!

Angela Reijkers by Angela Reijkers
14 juli 2025

Dr. William Wilson, een ervaren cardioloog uit de Amerikaanse staat Indiana, kreeg zelf een hartaanval. Dat klinkt tegenstrijdig, want als hartarts weet hij als geen ander hoe je een hartaanval herkent. Toch duurde het bij hem even voordat hij doorhad wat er gebeurde. Hij zat in de ontkenningsfase, zoals hij het zelf omschrijft. Ondanks zijn medische kennis en gezonde leefstijl, dacht hij niet dat het hem zou kunnen overkomen. En juist dát maakt zijn verhaal zo belangrijk om te delen.

A man laying in a hospital bed next to a monitor

Toen hij in januari 2018 met zijn vrouw ging sporten, voelde hij zich nog prima. Hij had geen overgewicht, rookte niet en sportte regelmatig. Zijn bloeddruk en cholesterol waren goed. Zijn enige risicofactor was erfelijk: zijn vader had een hartaanval en een beroerte gehad. Maar verder dacht hij kerngezond te zijn. Een hartaanval? Dat paste totaal niet in zijn zelfbeeld.

Het moment waarop alles veranderde

Tijdens een trainingssessie op de stairmaster voelde hij ineens iets geks. Geen felle pijn, maar een drukkend gevoel op zijn borst. Hij voelde zich benauwd, zweterig en ongemakkelijk. “Het kwam niet plotseling, maar bouwde zich op,” vertelt hij in een video voor Parkview Health. “Het voelde alsof er iets zwaars op mijn borst drukte. En ja, ik herken dat als dokter. Maar in het begin wilde ik er niet aan.”

Dr. Wilson probeerde het gevoel weg te redeneren. Hij zei tegen zichzelf dat het niet ernstig was. “Ik dacht letterlijk: dit gebeurt mij niet, ik bén een cardioloog.” Toch voelde hij zich steeds slechter. Alsof zijn lichaam hem wilde waarschuwen. Op een gegeven moment kreeg hij een intens gevoel van angst. “Het was een soort naderend onheil dat me overviel. Dat gevoel van ‘dit gaat helemaal mis’.”

Wat hij toen meemaakte, gebeurt vaker bij hartaanvallen maar is niet zo bekend: plotseling heel nodig naar het toilet moeten. Volgens Wilson is dat een reactie van het zenuwstelsel tijdens een hartaanval. “En ja hoor, ook ik moest naar het toilet. In de sportschool nog wel. Daar bad ik even dat het goed zou komen.”

Eerlijk zijn tegen jezelf redt levens

Toen hij weer bij zijn vrouw kwam, besloot hij eindelijk om eerlijk te zijn. “Ik zei: ik denk dat ik een hartaanval heb.” Zijn vrouw aarzelde geen moment en nam meteen contact op met het ziekenhuis. Zijn collega’s daar waren net zo verbaasd als hijzelf. “Ik was niet bepaald de eerste persoon op hun lijstje die ze met een hartaanval verwachtten,” grapte hij later.

Eenmaal in het ziekenhuis werd er snel gehandeld. Dr. Wilson kreeg een hartkatheterisatie. Hierbij vonden artsen een gescheurde plaque in zijn bloedvaten. Deze verstopping zorgde ervoor dat zijn hartspier te weinig zuurstof kreeg. Die blokkade was dus de oorzaak van zijn hartaanval. Dankzij snelle behandeling kon erger worden voorkomen.

Dr. Wilson realiseerde zich dat hij geluk had. Zijn kennis én de directe actie van zijn vrouw en collega’s redden zijn leven. Maar het had ook heel anders kunnen aflopen als hij was blijven twijfelen. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is om signalen serieus te nemen.

A man holding his chest with his hands

Waarom dit iedereen kan overkomen

Wat het verhaal van Dr. Wilson zo bijzonder maakt, is dat hij juist iemand is die anderen waarschuwt voor hartproblemen. Hij kent de risico’s, weet waar je op moet letten, en leeft ook gezond. En toch gebeurde het hem. Daarom benadrukt hij nu dat een gezonde leefstijl niet altijd genoeg is. Erfelijkheid speelt een grotere rol dan veel mensen denken.

In 2022 vertelde hij aan Today.com dat hij mensen wil waarschuwen. “We proberen mensen met een hoog risico op tijd op te sporen. Maar het systeem is niet perfect. Ook mensen met een laag risico kunnen een hartaanval krijgen,” zegt hij. Hij wil daarom dat iedereen de signalen leert herkennen. Niet alleen voor jezelf, maar ook om een ander te kunnen helpen.

Typische symptomen zijn druk op de borst, kortademigheid, overmatig zweten, misselijkheid en een plotseling gevoel van angst. Soms komt het langzaam op, zoals bij Dr. Wilson. Andere keren is het een heftige pijn die je niet kunt negeren. Ook ongewone klachten, zoals darmproblemen of duizeligheid, kunnen erop wijzen.

Man heartache chest pain hurt pain heart attack adult chest cotton shirt hands ouch monochrome black and white heart attack heart attack heart attack heart attack heart attack

Luisteren naar je lichaam is van levensbelang

Het verhaal van Dr. Wilson leert ons iets waardevols: je lichaam geeft signalen, maar je moet wel bereid zijn om te luisteren. Zelfs als je denkt dat je gezond bent. Zelfs als je, zoals hij, cardioloog bent. Ontkenning komt vaak voor bij mensen met een hartaanval. En juist dat moment van twijfel kan gevaarlijk zijn.

Zijn advies is duidelijk: als je denkt dat er iets mis is, laat het dan checken. Beter een keer te veel dan te laat. Hartaanvallen kunnen dodelijk zijn, maar snelle hulp redt levens. Wilson kreeg op tijd de juiste behandeling, en dat redde hem.

Na zijn ervaring kijkt hij anders naar zijn werk. Hij is nog bewuster bezig met preventie. En hij wil dat anderen ook beter opletten. Niet alleen op je cijfers zoals bloeddruk of gewicht. Maar op hoe je je voelt. Op je intuïtie. En op dat stille stemmetje dat zegt: er klopt iets niet.

Zijn boodschap is simpel, maar krachtig: als het zelfs hem kan overkomen, dan kan het iedereen gebeuren. Wees alert. Ken de signalen. En blijf niet in je eentje twijfelen als je lichaam om hulp roept. Dat kan je leven redden.

Bron: LAD Bible

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Doei onkruid! Met dit simpele trucje is het zo verwijderd

    Doei onkruid! Met dit simpele trucje is het zo verwijderd

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.