Heb je een loopneus die maar doorgaat? Een zere keel die niet weggaat? Het kan zijn dat je geen verkoudheid hebt, maar winterhooikoorts. Sorry wat? Winterhooikoorts? Ja, dat bestaat echt! Meestal denken mensen bij hooikoorts aan lente of zomer.
Maar in de winter kunnen dingen zoals stofmijt, haren van huisdieren of schimmel ook klachten geven. En omdat we nu veel binnen zitten met de verwarming hoog, krijgen veel mensen daar last van.
Winterhooikoorts
Winterhooikoorts heet officieel allergische rhinitis. De klachten lijken op een verkoudheid. Denk aan niezen, een verstopte neus, druk op je hoofd of jeukende ogen. Maar een verkoudheid gaat vaak binnen een week weg. Allergieën kunnen weken of zelfs maanden blijven hangen.
Volgens dokter Adrian Morris uit een Engelse allergiekliniek zijn stofmijt, huisdieren en schimmel de grootste problemen in de winter. “Als we veel binnen zijn en de verwarming aanstaat, groeit de hoeveelheid stofmijt,” zegt hij. Er zijn weinig pollen buiten in de winter. Dus dingen binnen, zoals stof of haren, zorgen vaak voor de klachten.
Allergie of toch een virus?
Hoe weet je nou of je een allergie hebt of een virus? Dat kan lastig zijn. Apotheker Niamh McMillan geeft een paar tips om het verschil te zien:
- Kijk naar je snot. Is het dun en doorzichtig? Grote kans dat het een allergie is. Is het dik en geel? Dan is het vaak een verkoudheid.
- Hoe lang heb je al klachten? Een verkoudheid is meestal na een week weg. Hooikoorts kan veel langer blijven.
- Heb je ook pijn in je keel? Dat wijst vaak op een verkoudheid, niet op een allergie.
- Jeuken je ogen en tranen ze vaak? Dan is het meestal een allergie, geen verkoudheid.
Zo pak je winterhooikoorts aan
Winterhooikoorts wordt vaak niet serieus genomen, maar kan flink vervelend zijn, net als in andere seizoenen. Wat kun je doen? Experts geven deze tips:
- Stofzuig regelmatig om stof in huis minder te maken.
- Was je dekens, lakens en gordijnen vaak op hoge temperatuur.
- Gebruik speciale hoezen voor je matras en kussen die allergieën tegenhouden.
- Zorg dat je huis niet te vochtig is. Zet een raam open of gebruik een apparaat dat vocht opneemt.
- Check op schimmel in natte plekken, zoals de douche of bij de gootsteen. Zie je zwarte vlekken? Maak schoon met bleekmiddel en laat het goed luchten, adviseert dokter Morris.
Bron: Metro