Waarom je je auto in de lente of zomer onder een boom hebt geparkeerd en nu bedekt is met een plakkerige substantie? Waarschijnlijk is het geen stuifmeel, maar een kleverige stof genaamd “honingdauw”. Ontdek waarom je je auto nu zo snel mogelijk moet wassen en wat je nog meer moet weten over deze kleverige substantie.
Honingdauw: waarom je auto soms plakt in de zomer
Als je auto of fiets plakkerig aanvoelt in de zomer, is waarschijnlijk een zoete vloeistof afkomstig van bepaalde insecten de boosdoener. Dit omvat bladluizen, schildluizen, larven van verschillende soorten bladluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich namelijk met de suikerhoudende plantensappen van sommige loof- en naaldbomen. Ze nemen meer suiker op dan ze nodig hebben en scheiden de overtollige suiker uiteindelijk uit in de vorm van honingdauw.
Overigens komen deze insecten, ook wel plantenluizen genoemd, alleen voor onder bepaalde weersomstandigheden, maar dan wel in grote aantallen. Dit wordt vooral opvallend wanneer de kleverige substantie aanwezig is op auto’s die onder bomen geparkeerd staan.
Honingdauw is inderdaad afkomstig van insectenuitscheidingen, maar het is niet giftig. Integendeel! De stof bestaat uit verschillende vormen van suiker, zoals sucrose, glucose, fructose en kleine hoeveelheden maltose en melezitose. Honingdauw bevat zelfs vitamines, enzymen en organische zuren.
Het schoonmaken van een plakkerige auto
Als je auto (of alternatief je fiets) volledig bedekt is met honingdauw, is er echter dringend actie nodig. Op de plakkerige laag groeien namelijk snel schimmels, die de lak kunnen beschadigen. Reinig je auto daarom zo snel mogelijk in een geschikte wasstraat. Vermijd ook het krabben aan de plakkerige vervuilingen, omdat dit de lak ook kan beschadigen.
Honingdauw eten?
Honingdauw is een belangrijke voedselbron voor talloze insecten, zoals mieren. In sommige Europese en Aziatische landen wordt deze kleverige substantie zelfs door mensen geconsumeerd, en niet alleen vanwege de zoete smaak. Honingdauw wordt namelijk gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. In Australië wordt de stof ook wel “manna” genoemd, direct van de bladeren geschraapt en verwerkt tot zoete dranken met water.
Ook in West-Europa is honingdauw erg populair, behalve wanneer het op je eigen auto zit. Bijen verzamelen namelijk de suikerhoudende vloeistof en maken er honingdauwhoning van, beter bekend als bos- of woudhoning.
Honingdauw hoopt zich vooral sterk op onder lindebomen. Bij regenachtig weer komt dit fenomeen echter minder voor. De regen spoelt namelijk de insecten die de honingdauw afscheiden van de bladeren af. Bovendien wordt de substantie door de regen zo sterk verdund dat het niet meer plakt. Om plakkerige auto’s en fietsen in de zomer te voorkomen, is er uiteindelijk maar één oplossing: parkeer je voertuigen zo min mogelijk onder bomen.