Tanken kan vanaf 1 januari fors duurder worden. Nieuwe berekeningen laten zien dat een liter benzine dan 25,8 cent duurder wordt. En dat is nog niet alles. In de jaren daarna komt daar nog eens 18,6 cent bovenop. Dit zorgt voor grote zorgen binnen de nieuwe coalitie. Terugdraaien van deze stijging kost namelijk miljarden.
De prijsstijging komt doordat de belasting op brandstof in 2022 tijdelijk is verlaagd. Als die verlaging stopt, stijgen de prijzen dus flink. Minister Barry Madlener van Verkeer waarschuwde deze week al voor de gevolgen. En het wordt nog erger. In 2027 en 2030 komen er nieuwe Europese regels. Daardoor stijgen de prijzen opnieuw, vooral omdat oliebedrijven dan extra kosten doorberekenen.
Als alle geplande stijgingen doorgaan, kan een liter benzine de komende jaren bijna 50 cent duurder worden. Die stijging komt dus alleen door belastingen. Niet alleen automobilisten schrikken daarvan, ook de coalitiepartijen maken zich zorgen. Minister Madlener zegt: “Mobiliteit moet betaalbaar blijven. We maken ons daar echt zorgen over.”
Politieke dilemma’s over betaalbaar rijden
De coalitie, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, wil graag dat mensen meer te besteden hebben. Denk aan goedkopere boodschappen, meer koopkracht, lagere energiekosten en betaalbare kinderopvang. Maar als de accijnsverlaging op brandstof wordt verlengd, kost dat 1,6 miljard euro. En dat geld is er niet zomaar.
Geen enkele partij heeft het verlagen van de benzineprijs als belangrijkste doel genoemd. Toch zeggen ze achter de schermen dat brandstofprijzen wel degelijk belangrijk zijn. Maar ze zijn voorzichtig. Want als ze nu roepen dat tanken goedkoper moet, kunnen andere wensen in gevaar komen.
VVD-leider Dilan Yesilgöz zei vorige week nog dat de brandstofprijs besproken zal worden bij de voorjaarsgesprekken. Veel politici verwachten dat er pas richting Prinsjesdag echt een besluit wordt genomen. NSC’er Olger van Dijk wijst daarnaast ook op het belang van betaalbaar openbaar vervoer. “Mensen met een kleine beurs hebben vaak een auto nodig. Daar moeten we goed op letten.”
Tankstations maken zich zorgen
Niet alleen de politiek maakt zich druk. Ook pomphouders slaan alarm. Martin van Eijk van BETA, de belangenvereniging voor tankstations, vindt dat de overheid snel moet ingrijpen. Hij waarschuwt dat tanken anders onbetaalbaar wordt voor veel mensen.
Hij maakt zich vooral zorgen over de tankstations vlakbij de grens. Als Nederland zo veel duurder is dan Duitsland of België, zullen mensen daar gaan tanken. “We zijn dan 40 tot 50 cent duurder per liter,” zegt hij. Volgens hem is het belangrijk dat de accijnsverlaging blijft bestaan.
Zonder maatregelen dreigt benzine voor veel mensen een luxeproduct te worden. En dat raakt vooral mensen die de auto echt nodig hebben.
Bron: AD