Wanneer je de kassabon bekijkt, kan dat soms schrikken zijn. De toekomst ziet er ook niet rooskleurig uit. Men zegt: “Wen er maar aan.” De kans is groter dat boodschappen duurder worden dan goedkoper.
Frans Muller, de CEO van Ahold Delhaize, vertelde onlangs dat de grootste prijsstijgingen achter ons liggen. Die stijgingen kwamen door inflatie en hogere prijzen voor energie en grondstoffen. Toch zijn er nog steeds uitdagingen, zoals de tegenvallende oogsten van cacao, uien en aardappelen.
Het concern achter Albert Heijn, Bol.com, Etos en Gall & Gall heeft aanpassingen moeten maken aan de zelfscankassa’s. Dit deden ze om het groeiende probleem van winkeldiefstallen aan te pakken, wat een grote impact heeft op de winst.
Prijzen blijven stijgen
Sebastiaan Schreijen, een expert van de Rabobank, zei in De Telegraaf dat we niet moeten hopen op prijsdalingen. Hij adviseert ons te wennen aan de huidige prijzen in plaats van ze te vergelijken met die van 2019 of 1975, omdat ze dan extreem duur lijken. Accijns- en belastingverhogingen zullen de voedselprijzen nog zeker tot maart volgend jaar beïnvloeden. Ook de hogere grondstofprijzen en loonkosten spelen een rol. Voor de komende jaren moeten we rekening houden met een inflatie van 2 tot 3 procent per jaar. Bovendien maakt klimaatverandering het lastiger om voedsel te verbouwen, wat de prijzen verder opdrijft.
Manieren om te besparen
Als de prijzen van boodschappen te hoog worden, zijn er manieren om te besparen. Budgetcoaches adviseren soms om boodschappen te doen in buurlanden als je dicht bij de grens woont.
Koffie en cacao onder druk
Koffie is een product dat zwaar getroffen wordt door klimaatverandering, omdat koffiebonen niet goed tegen extreem weer kunnen. Dit zal leiden tot hogere prijzen voor mindere kwaliteit koffie, aldus Massimo Battaglia van de Italiaanse Accademia del Caffè Espresso in Nieuwsuur. Een klein deel van de opbrengst gaat naar de boeren, wat het moeilijk maakt voor hen om te innoveren.
De situatie is vergelijkbaar voor cacao. In Ivoorkust en Ghana, die samen 60 procent van de wereldwijde cacao leveren, is het swollen shoot virus een groot probleem. Dit virus treft vooral oudere bomen. De boeren daar krijgen niet genoeg betaald om te investeren in bestrijdingsmiddelen of nieuwe bomen, vertelde Schreijen aan de krant. Hij verwacht dat de prijs van cacao de komende maanden blijft stijgen; het is nu al drie keer zo duur als twee jaar geleden.
Wat wel goedkoper is
Volgens Schreijer zijn brood en eieren wel goedkoper geworden. Voor brood geldt dat mensen vaak de prijs uit hun hoofd weten, en winkeliers gebruiken dat om klanten te lokken. Eieren zijn goedkoper geworden omdat de kosten voor voer gedaald zijn en er weinig vogelgriep was dit jaar.
Bron:Â Metronieuws