Volgens Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid, kan een avondmens die zich aanpast aan het ritme van een ochtendmens last krijgen van wat hij noemt een “sociale jetlag”. Als avondmensen laat in de nacht gaan slapen maar toch vroeg opstaan, bouwen ze een slaaptekort op dat ze in het weekend proberen in te halen.
Dit betekent dat ze niet synchroon leven met hun interne lichaamsklok. Dit kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhogen. Bovendien zijn deze mensen vaak geneigd om meer alcohol te drinken, vaker te roken en ongezond te eten vanwege hun vermoeidheid.
Het klinkt misschien als een onoverkomelijk probleem, maar er zijn stappen die je kunt nemen om dit te verlichten. Hoewel je je genetisch bepaalde chronotype niet kunt veranderen, kun je wel proberen je biologische klok voor de gek te houden. Dit kan worden bereikt door het vermijden van blauw licht in de avond, en door jezelf bloot te stellen aan veel licht zodra je wakker wordt.
Het blijft echter belangrijk om te proberen zo goed mogelijk afgestemd te blijven op je natuurlijke ritmes. Avondmensen zullen waarschijnlijk altijd beter functioneren als ze de mogelijkheid hebben om later naar bed te gaan en later op te staan. Het is de moeite waard om dit in gedachten te houden bij het plannen van je leven en je routines.
Bron: RTL Nieuws.