Oorzaken van dyshidrotisch eczeem De precieze oorzaak van dyshidrotisch eczeem blijft helaas vaak onduidelijk. Vooral mensen met neurodermitis of contactallergieën hebben de neiging om deze uitslag te krijgen. De huid reageert met de blaasjes op externe prikkels. Stress kan ook een trigger zijn. Dyshidrotisch eczeem is niet besmettelijk.
Vroeger dacht men dat dyshidrose (ook wel dyshidrosis genoemd) verband hield met een storing in de zweetklieren. Dit wordt ook gesuggereerd door de naam (dys = foutief, hidrose = zweetvorming): de blaasjes zouden dan ontstoken zweet zijn dat zich in de huid heeft opgehoopt zonder te worden afgescheiden.
Tegenwoordig wordt deze these echter als achterhaald beschouwd. Desalniettemin lijkt een verhoogde zweetproductie de gevoeligheid van de huid te versterken. Daarom komt de ziekte vaker voor in het voorjaar en de zomer.
Behandeling en preventie Aangezien er een zeker risico bestaat dat leken dyshidrotisch eczeem verwarren met schimmelinfecties, moet een dermatoloog altijd het eczeem onderzoeken.
Tot op heden kan de ziekte nog niet volledig worden genezen. Maar je kunt de symptomen verlichten en voorkomen dat de jeukende blaasjes terugkeren:
- Vermijd het afwassen met de hand en gebruik milde handzepen.
- Was jezelf alleen met lauw water. Dep jezelf na het wassen voorzichtig maar grondig droog.
- Vermijd hoge temperaturen. Als je aan een laptop werkt, kan een apart toetsenbord handig zijn, omdat dit niet zo warm wordt.
- Vermijd contact met schoonmaakmiddelen, citrusvruchten of nikkel.
- Smeer de huid regelmatig maar dun in. Op die manier kan de huid zich herstellen en toch ademen.
- Als de jeukende blaasjes al zijn opgetreden, behandeld ze dan met een ontstekingsremmende zalf.
Vooral in de zomer is dit been veelvoorkomende aandoening. Je kunt er echter actief iets tegen doen. Bespreek het probleem in ieder geval met je dermatoloog.