Waarom stinken scheten?
Volkorenproducten
Havermout
Peulvruchten
Kool
Uien
Vlees
Eieren
Melk
Wanneer deze voedingsmiddelen worden verteerd, wordt waterstofsulfide (H2S) geproduceerd, een gas dat de typische geur van rotte eieren verspreidt.
Waarom ruiken eigen scheten minder vies dan die van anderen?
Geur is in eerste instantie een natuurlijk waarschuwingssignaal. Alles wat stinkt, kan een potentiële bron van ziekteverwekkers zijn. Daarom zouden we het moeten vermijden.
Maar we mogen ook niet te veel dingen vies vinden, anders zouden we een probleem hebben. Daarom heeft de natuur ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld ouders de luiers van hun eigen baby’s minder vies vinden dan die van anderen. Hetzelfde geldt voor onze eigen scheten: ze horen bij ons, dus de walging wordt onderdrukt.
Bovendien wordt de neus niet verrast door onze eigen scheten: we weten immers wanneer we moeten scheetjes laten. Bovendien zijn de geuren van ons eigen lichaam al vertrouwd voordat ze onze neus bereiken. Er bevinden zich smaak- en geurreceptoren in ons hele lichaam, ook in onze darmen.
Is het gezond om scheten in te ademen?
Nu terug naar de oorspronkelijke vraag: is het echt zo dat het ruiken van je eigen scheten ziektes kan genezen? Leven boneneters echt langer? Zijn sterk ruikende scheten gezonder dan geurloze scheten?
Helaas niet. Zoals professor Csaba Szabo van de Universiteit van Texas (VS) benadrukt, is de studie uit Exeter wel serieus te nemen. Het kan zelfs een mijlpaal zijn voor de behandeling van talrijke ziektes. Maar de studie heeft niets te maken met scheten laten, maar alleen met de invloed van waterstofsulfide (H2S) op het herstel van zieke cellen:
“Waterstofsulfide reguleert de functie van bloedvaten, ontstekingsreacties, neurotransmitters in de hersenen, en nog veel meer – inclusief kankercellen.”
Het gas dat onze scheten laat stinken, kan dus ook in de geneeskunde positief worden gebruikt. In de genoemde studie werd waterstofsulfide echter niet via scheten ingeademd, maar in het laboratorium geproduceerd en in zeer kleine doses aan cellen in een petrischaal toegediend.
“Nergens in de studie staat dat mensen hun eigen scheten moeten inademen”, zegt Szabo.
Dus helaas geneest het inademen van scheten geen ziektes. Jammer eigenlijk, want we zouden waarschijnlijk veel ongedwongener in het openbaar kunnen scheetjes laten.