Misvatting over knakken
Is knakken nou schadelijk of niet?
Er zijn mensen die bijna niet kunnen stoppen met het knakken van hun vingers, een gewoonte of zelfs een tic. Maar is dit schadelijk? Om dit te onderzoeken, deed de Amerikaanse dokter Donald Unger een opmerkelijk experiment. Hij knakte 60 jaar lang elke dag alleen de gewrichten van zijn linkerhand. Daarna vergeleek hij beide handen om te kijken of er verschillen waren, zoals het ontwikkelen van artrose. Er bleek geen verschil te zijn!
Een ander onderzoek vroeg aan 215 personen over hun gewoonte om knokkels te kraken. Ook hieruit bleek geen verband tussen het kraken van knokkels en het krijgen van artrose. Dus, nee, het knakken van je vingers of tenen is niet direct schadelijk. Het veroorzaakt geen schade en verhoogt de kans op artrose niet. Maar dat betekent niet dat het gezond is; je maakt er namelijk niets mee los. Het kraken van andere gewrichten, zoals schouders en heupen, wordt echter afgeraden omdat dit wel tot problemen kan leiden.
Wanneer knakken niet onschuldig is
Hoewel het knakken van vingers en tenen meestal onschuldig is, bestaat er een aandoening genaamd ’triggerfinger’ of een hokkende vinger, waarbij het knakgeluid geen goed teken is. Bij deze aandoening blijft de pees vastzitten en veroorzaakt een klikkend geluid bij het bewegen van de vinger. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een verminderde bewegingsvrijheid van de vinger. Dit wordt ook wel een springvinger genoemd. Als je merkt dat je vinger stijf aanvoelt bij het opstaan of bewegen, kan dit een teken zijn van een triggerfinger. Echter, het bewust knakken van je vingers is meestal slechts een onschuldige gewoonte.
Bron: NPO3