3.) Lymfestelsel
Het lymfestelsel is het hart van de afweer. Als de lymfestroom stagneert, wordt het lichaamsweefsel niet voldoende gereinigd van vreemde stoffen en krijgen ziekteverwekkers vrij spel. Sommige onderzoeken suggereren dat ongeveer 40% van de aanhoudende verkoudheden te wijten zijn aan een verstoorde lymfestroom.
Naast organische problemen zijn ook gebrek aan beweging en een te zoutrijk dieet belangrijke oorzaken van een zwak lymfestelsel.
4.) Vitaminetekort
Al op de kleuterschool leer je: fruit en groenten zijn gezond. Maar vitamine C alleen is niet genoeg om de verkoudheidsgolf te overleven. Naast de vitamines die je via voedsel binnenkrijgt, heeft het immuunsysteem ook vitamine D nodig, dat het lichaam zelf aanmaakt – met behulp van de zon. Vooral in de koude seizoenen moet je dus zo vaak mogelijk naar buiten gaan en elk zonnestraaltje benutten.
5.)Spijsvertering
Het boek “Darm mit Charme” was niet voor niets een absolute bestseller. De rol die de darmflora speelt bij ons welzijn mag niet worden onderschat, ook met het oog op verkoudheidsinfecties. Een gezonde darm is de voorwaarde dat het lichaam alle voedingsstoffen kan opnemen die het immuunsysteem nodig heeft. Bovendien worden ook in de darm afweerstoffen en immuuncellen geproduceerd, die zich via de bloed- en lymfestelsels door het hele lichaam verspreiden.
Als je darmflora niet verbetert door aanpassing van je eetgedrag, is het raadzaam om medisch onderzoek te laten doen naar mogelijke intoleranties.
6.) Scheef neustussenschot
Een scheef neustussenschot zorgt er niet alleen voor dat je snurkt tijdens het slapen. Frequente verkoudheden zijn ook een vervelend bijverschijnsel. Dit komt doordat getroffenen vaker door de mond ademen, wat hen vatbaarder maakt voor luchtweginfecties.
7.) Medicatie
Het klinkt misschien paradoxaal, maar het gebruik van medicijnen kan de vatbaarheid voor infecties verhogen. Vooral antibiotica, maar ook andere medicijnen verstoren de darmflora en andere gevoelige gebieden van het lichaam. Bespreek dit het beste met je arts om te kijken hoe deze bijwerkingen verminderd kunnen worden.
Tips om gezond te blijven
Om gezond de verkoudheidstijd door te komen, moet je stress en sigaretten vermijden, vaker naar buiten gaan en letten op je voeding. Bovendien is het uiteraard belangrijk om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Met deze tips houd je verkoudheidsvirussen op afstand:
Regelmatig luchten en zorgen voor voldoende luchtvochtigheid. Handen meerdere malen per dag grondig wassen. Gebruikte zakdoekjes meteen weggooien en niet in je broekzak bewaren. Raak je gezicht niet aan met je handen nadat je deurknoppen of handgrepen hebt aangeraakt. Winter Wonderland – Sneeuwvlokken dansen Een verkoudheid is niet altijd zomaar een verkoudheid. Er kan vaak veel meer achter zitten als je vaker dan anderen last hebt van hoest
Â