Wil je graag wat kilo’s kwijt? Dan ben je niet de enige! In Nederland heeft 57% van de volwassenen geprobeerd om af te vallen, volgens een rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) van vorig jaar. De meest populaire methode om gewicht te verliezen is het volgen van een dieet, aldus het CBS. Andere methoden zoals meer bewegen en het slikken van supplementen zijn ook populair. Maar aandacht voor ademhaling staat (nog) niet op de lijst van populaire afslankmethoden. Terwijl slim ademen juist de sleutel kan zijn tot gewichtsverlies.
Ademoefeningen voor gewichtsverlies
‘Veel mensen in mijn praktijk willen wat kilo’s kwijt. Het grootste probleem? Afvallen gaat niet snel genoeg. Ik heb dit zelf ook ervaren. Ik begon sterk aan veel diëten, verloor snel de eerste kilo’s, maar na ongeveer drie weken verloor ik mijn motivatie. Na vier weken viel ik terug in mijn oude patroon. Ik was misschien een paar kilo lichter, maar die kwamen er vaak snel weer bij.
Te simpele benadering
Herken je dit? Het is super frustrerend. Maar je bent niet alleen: 83% van de diëten mislukt omdat we terugvallen in oude gewoontes. Onderzoek wijst erop dat het probleem is dat we afvallen te simpel benaderen. We focussen alleen op voeding en beweging, maar vergeten andere factoren die invloed hebben op ons gewicht, zoals hormonen, ontstekingen, stress en slaap. Bovendien verschilt het per persoon hoe je deze factoren aanpakt. En nu wordt het interessant! Ademhaling heeft directe invloed op je zenuwstelsel, hormoonbalans, stress en slaap.
Drie klassieke ademoefeningen
Om alvast te wennen aan ademoefeningen, kun je beginnen met drie eenvoudige klassiekers. Hieronder vind je ze. De beste techniek bewaar ik voor het webinar, dus zorg dat je erbij bent!
- Adem langer uit dan in
Wanneer je inademt, versnelt je hartslag een beetje. Bij het uitademen vertraagt je hartslag. Door langer uit te ademen dan in, kalmeert je hartslag en verdwijnt je gevoel van onrust:
- Ga rustig zitten, zet je voeten op de grond, sluit je ogen en adem in en uit door je neus.
- Adem 4 tellen in en adem in 6 of meer tellen uit. Herhaal dit 3 keer.
- Voel na door met je aandacht te gaan naar je armen, benen, buik en hoofd. Hoe voelt dit?
- Box breathing (ademen in 4 fases)
- Ga rustig zitten, zet je voeten op de grond, sluit je ogen en adem in en uit door je neus.
- Adem 3 tellen in, houd je adem 3 tellen vast, adem 3 tellen uit en houd weer 3 tellen vast.
- Als dit makkelijk gaat, maak het dan iets uitdagender: Adem 4 seconden in, houd 4 seconden vast, adem 4 seconden uit en houd 4 seconden vast.
- Na 4 of 5 minuten keer je terug naar je eigen ademritme. Houd je ogen nog even gesloten en voel na.
- De fysiologische zucht
Dit is een dubbele inademing en een lange uitademing:
- Ga rustig zitten, zet je voeten op de grond, sluit je ogen en adem in en uit door je neus.
- Adem in door je neus, pauzeer even en adem dan nog een klein beetje bij zodat je longen helemaal gevuld zijn.
- Houd je adem even vast en adem dan lang uit met een zucht door je mond.
- Eén tot drie van deze ademhalingen brengen je snel van onrust naar kalmte.