Je hond piept als hij honger heeft of blaft als hij aandacht wil. Zijn gewoontes ken je vast door en door. Maar hoe weet je of hij zich niet lekker voelt? Honden laten het namelijk niet snel zien als ze pijn hebben. Ze zijn heel goed in het verbergen van ongemak. Toch zijn er manieren om erachter te komen of er iets aan de hand is.
Honden verbergen pijn vaak omdat het in hun natuur zit. In het wild zou pijn een teken van zwakte zijn. Een dier dat zwak lijkt, loopt meer risico om aangevallen te worden. Daarom doen honden zich vaak sterker voor dan ze zijn. Maar dat betekent niet dat ze niets voelen. Pijn kan zich op andere manieren uiten, bijvoorbeeld via stress of verandering in gedrag.
Iedere hond reageert anders. Daarom is het belangrijk dat jij je hond goed kent. Je merkt dan eerder kleine signalen op. Ligt hij ineens anders dan normaal? Of beweegt hij vreemd? Zulke kleine veranderingen kunnen wijzen op pijn. Het is slim om alert te blijven op die subtiele tekenen.
Signalen die kunnen wijzen op pijn
Een hond met pijn gedraagt zich vaak net iets anders dan normaal. Soms valt dat direct op, maar vaak ook niet. Er zijn een aantal duidelijke signalen die kunnen helpen om pijn te herkennen. Hieronder lees je welke dat zijn.
Overdreven schoonmaken
Honden verzorgen zichzelf door hun vacht en poten te likken. Dat hoort erbij. Maar als je merkt dat je hond dat ineens veel meer doet dan normaal, dan kan dat iets betekenen. Hij kan bijvoorbeeld pijn hebben aan zijn poot of een allergie. Soms blijven honden net zo lang likken totdat er kale plekken ontstaan. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een hond die zich ziek voelt, kan stoppen met zichzelf verzorgen. In beide gevallen is het slim om even op te letten.
Veel hijgen zonder reden
Na een actieve wandeling is het logisch dat een hond hijgt. Maar doet hij dat ook als hij gewoon in huis ligt? Dan kan dat een teken van pijn zijn. Zeker als het hijgen zwaar en onrustig klinkt. Soms komt dit door ademhalingsproblemen of stress. In zo’n geval is het verstandig om meteen contact op te nemen met de dierenarts.
Minder trek in eten
Pijn kan ook invloed hebben op de eetlust van je hond. Eet hij minder of helemaal niet? Dat is meestal geen goed teken. Als hij langer dan een dag weigert te eten, moet je naar de dierenarts. Honden hebben genoeg voeding nodig om sterk te blijven. Niet eten kan ook tot gewichtsverlies leiden, en dat moet je voorkomen.
Opvallende lichaamshouding
De manier waarop een hond zit of ligt, kan ook iets vertellen. Kan hij geen fijne houding vinden? Of zit hij met opgetrokken rug? Dat zijn tekenen dat hij zich niet goed voelt. Honden die pijn hebben, willen vaak minder bewegen. Ze blijven meer liggen of lopen achter tijdens een wandeling. Zelfs minder kwispelen met de staart kan iets zeggen. Al deze dingen zijn signalen die je niet moet negeren.
Veranderd gedrag
Jij kent je hond beter dan wie dan ook. Als zijn gedrag ineens anders is, dan valt dat je waarschijnlijk meteen op. Soms wordt een rustige hond ineens prikkelbaar of zelfs agressief. Of hij gaat ineens mank lopen. Maar ook subtielere signalen zijn belangrijk. Misschien loopt hij trager, springt hij niet meer op de bank of plast hij ineens in huis. Dat zijn allemaal dingen die kunnen wijzen op pijn.
Neem twijfels altijd serieus
Sommige honden laten pas laat merken dat ze pijn hebben. Zeker als het om een chronisch probleem gaat. Denk bijvoorbeeld aan oudere honden die last krijgen van stijve spieren of gewrichten. Het komt vaker voor dan je denkt. En bij sommige rassen zie je het eerder, omdat ze gevoeliger zijn voor bepaalde aandoeningen.
Daarom is het belangrijk om altijd goed op te letten. Je hond kan niet zeggen wat hij voelt. Hij gebruikt zijn lichaamstaal en gedrag om het duidelijk te maken. Als je twijfelt, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Die kan onderzoeken wat er aan de hand is en eventueel behandelen. Je hond zal je dankbaar zijn dat je zo goed oplet.
Uiteindelijk draait het erom dat jij je hond goed aanvoelt. Let op kleine veranderingen, wees alert op signalen en neem je zorgen serieus. Zo kun je je hond op tijd helpen en zorgen dat hij zich weer goed voelt. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste: een blije, gezonde viervoeter aan je zijde.
Bron:Â Margriet