Het vinden van een parkeerplek in een drukke stad is vaak een hele uitdaging. En als je er eindelijk één ziet, blijkt er een laadpaal te staan. Maar wat betekent dat voor jou? Mag je daar staan, ook al heb je geen elektrische auto? En hoe zit het met boetes? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Mag je met een gewone auto bij een laadpaal parkeren?
Stel, je rijdt in een benzine- of dieselauto en ziet een lege plek met een laadpaal. Dan moet je goed kijken naar het bordje dat erbij staat. Vaak staat er iets op als ‘uitsluitend opladen elektrische voertuigen’ of ‘alleen voor elektrische auto’s’. In zo’n geval mag je daar niet parkeren als je auto niet elektrisch is. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen. Hoe hoog die boete is en of hij echt uitgedeeld wordt, hangt af van de regels in jouw gemeente. Sommige plekken zijn overdag alleen bedoeld voor elektrische auto’s, maar ’s avonds mag iedereen er staan. Kijk dus altijd naar het tijdschema op het bordje bij de paal, want dat kan veel geld schelen.
Je elektrische auto staat geparkeerd, maar je laadt niet op
Heb je wel een elektrische auto, maar ben je niet van plan om op te laden? Dan is het nog steeds belangrijk om het bordje bij de laadpaal te lezen. Bij sommige laadplekken mag je gewoon parkeren zonder op te laden. Maar op andere plekken is het juist verplicht om actief te laden als je daar staat. Staat je auto daar dus zonder kabel in het stopcontact, dan kun je alsnog een boete riskeren of andere mensen onnodig hinderen. Zeker als het druk is, is het netjes om die plekken alleen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: opladen.
Laadpaalkleven: waarom je je auto op tijd moet weghalen
In Nederland rijden steeds meer mensen elektrisch. Daardoor worden vrije laadplekken steeds schaarser. En dus is het extra vervelend als iemand zijn auto laat staan bij een laadpaal, terwijl de accu allang vol is. Dit gedrag wordt ook wel ‘laadpaalkleven’ genoemd. Het is niet officieel verboden, maar wel asociaal. Je houdt namelijk een plek bezet die iemand anders nodig heeft om te laden. Het is dus netjes om je auto weg te halen zodra je klaar bent met opladen.
Lang blijven staan kan flink duur worden
Behalve dat het onhandig is voor anderen, kan laadpaalkleven ook duur uitpakken. Bij veel laadpalen geldt namelijk een zogenaamd blokkeertarief. Dit is een extra bedrag dat je moet betalen als je te lang bij de laadpaal blijft staan nadat je auto is opgeladen. Dit bedrag komt bovenop de gewone stroomkosten. Vaak gaat het tarief in na vier of vijf uur laden. Maar bij snelladers kan dit al na één uur beginnen. De prijs verschilt per aanbieder en loopt uiteen van vijf cent tot wel één euro per minuut. Zeker in het buitenland kunnen de bedragen hoog oplopen. Zo kan een hele nacht aan een laadpaal in bijvoorbeeld Frankrijk of Zwitserland zomaar meer dan tweehonderd euro kosten.
Wil je onaangename verrassingen voorkomen, dan is het slim om van tevoren te checken wat de regels zijn bij de laadpaal. Die informatie staat vaak op een sticker of wordt weergegeven in de app van de aanbieder. Vergeet ook niet om op de parkeertarieven te letten. Want net als gewone parkeerplaatsen, kunnen de kosten voor een laadplek flink verschillen per stad of gemeente.
Controleer altijd de regels bij de laadplek
Kort samengevat: als je een plek ziet met een laadpaal, kijk dan altijd goed naar de borden en informatie. Rijd je in een gewone auto, parkeer daar dan niet als er staat dat de plek alleen bedoeld is voor elektrische voertuigen. Heb je wel een elektrische auto, gebruik de plek dan alleen als je echt gaat opladen. En haal je auto weg zodra hij vol is, om kosten en boze blikken te voorkomen.
Of je nu elektrisch rijdt of niet: regels zijn er om het eerlijk en handig te houden voor iedereen. Door goed op te letten en rekening te houden met anderen, zorg je ervoor dat iedereen een plekje kan vinden én gebruiken waarvoor die bedoeld is. Zo houden we samen de stad een stukje leefbaarder.