Francis van Broekhuizen is inmiddels wel wat gewend. Als bekende operazangeres krijgt ze vaak reacties van het publiek, zowel positief als negatief. Maar hoewel ze veel kritiek naast zich neer kan leggen, blijft niet alles haar koud laten. In een openhartig interview vertelt ze dat sommige opmerkingen echt hard aankomen.
“Als iemand roept dat ik dood moet, dan raakt me dat echt,” zegt ze. Zulke dingen krijgt ze via e-mail of leest ze op sociale media. Ze vertelt dat er mensen zijn die schrijven dat ze ‘geruimd’ moet worden, alsof ze een dier is. Dat doet pijn. Haar vrouw Jacqueline adviseert haar dan ook om dat soort berichten te blokkeren. Volgens Jacqueline zitten zulke mensen waarschijnlijk zelf niet goed in hun vel.
Een dikke huid door de jaren heen
Ondanks de harde woorden voelt Francis zich niet bedreigd. Ze begrijpt dat niet iedereen haar aardig hoeft te vinden. “Misschien is iemand gewoon heel gefrustreerd en moet hij dat ergens kwijt,” zegt ze nuchter. Natuurlijk is het fijner als mensen haar wél leuk vinden, maar ze is niet meer zo snel van slag. Door de jaren heen heeft ze een dikke huid opgebouwd. Ze weet inmiddels goed hoe ze met kritiek moet omgaan. Wat haar helpt, is dat het grootste deel van de mensen juist positief is. Volgens haar reageert 99 procent van de mensen enthousiast. Dat zorgt ervoor dat ze zich niet laat meeslepen door de kleine groep die negatief is. Daardoor kan ze de dingen beter relativeren en blijft ze dicht bij zichzelf.
Bekendheid kwam op latere leeftijd
Veel bekende Nederlanders vinden het soms lastig om met hun bekendheid om te gaan. Sommigen willen het liefst weer gewoon door het leven gaan als onbekende. Voor Francis is dat anders. Ze werd pas echt bekend toen ze al rond de 45 jaar was. Daardoor stond ze al steviger in haar schoenen. Ze zegt dat ze op die leeftijd niet zo snel naast haar schoenen ging lopen. “Je denkt dan niet meteen dat je geweldig bent, ook al zegt iedereen dat.”
Volgens haar is het lastiger als je nog jong bent en volop in ontwikkeling. Dan kun je al die aandacht misschien niet goed plaatsen. Zelf vond ze het in het begin ook gek. Ineens zagen mensen haar heel anders, terwijl zij zelf niks veranderd was. Ze kreeg veel uitnodigingen, veel aandacht en mensen begonnen haar ineens te bewonderen. Dat voelde best vreemd. Soms hingen er ineens onbekenden huilend om haar hals. Dan wist ze even niet wat ze moest doen.
Leermomenten van andere BN’ers
In die periode leerde ze veel van bekende collega’s, zoals Karin Bloemen, Fred van Leer en André van Duin. Vooral de woorden van André van Duin zijn haar bijgebleven. Hij gaf haar een simpele, maar waardevolle tip: “Ga gewoon met iedereen op de foto. Dan ben je er sneller vanaf en houd je het gezellig.” Volgens André kun je beter vriendelijk blijven, want als je mensen afwijst, blijven ze vaak langer hangen of raken ze teleurgesteld.
Francis zegt dat hij helemaal gelijk heeft. Door open en positief te blijven, houd je de sfeer goed. Dat maakt het voor haarzelf ook fijner. Inmiddels past ze dat ook toe. Ze vindt het leuker om mensen blij te maken dan om steeds nee te moeten zeggen. Dat maakt haar ontmoetingen met fans een stuk prettiger.
Eerbetoon aan musicalgeschiedenis
Twee weken geleden was Francis aanwezig bij een bijzonder evenement. Voor het AFAS Circustheater in Scheveningen werd de nieuwe Walk of Fame onthuld. Dit plein kreeg een reeks tegels ter ere van de grootste musicalproducties van de afgelopen 35 jaar. In totaal werden er 21 tegels geplaatst. Ook Francis mocht daarbij aanwezig zijn. Ze stond daar niet alleen.
Bekende musicalsterren zoals Willemijn Verkaik, Carlo Boszhard, April Darby, Gaia Aikman en Stanley Burleson waren er ook bij. Samen vierden ze dit eerbetoon aan het Nederlandse musicalverleden. Voor Francis was het een bijzonder moment om tussen zulke bekende namen te staan. Het liet zien dat ze inmiddels zelf ook een belangrijk onderdeel is geworden van de Nederlandse theaterwereld. Een mooie erkenning voor alles wat ze in haar carrière heeft bereikt.
Bron: Shownieuws