Een avondje uitgaan loopt soms uit op vreemde souvenirs. Denk aan een bierglas, een aansteker of… een verkeerspylon. Vooral die oranje pylonnen zijn vaak gewilde ‘trofeeën’ na een nacht stappen. Maar zo’n pylon hoort natuurlijk gewoon langs de weg te blijven staan. Wat veel mensen niet weten, is dat zelfs een pylon oprapen in sommige gevallen meer kwaad dan goed doet. Zeker als je in Duitsland bent, is het belangrijk om te weten waarom je een omgevallen verkeerskegel beter niet aanraakt.
Pylon als hulpmiddel voor de hulpdiensten
In Duitsland gebruiken brandweermensen op sommige plekken een simpele, maar doeltreffende methode om elkaar de weg te wijzen. Wanneer er bijvoorbeeld een noodsituatie is in een bos of op een afgelegen landweg, leggen zij pylonnen langs de route. Deze pylonnen worden bewust omgegooid. Dat lijkt misschien rommelig, maar heeft juist een belangrijke functie. De brandweer van het Duitse dorpje Lippoldsberg heeft daar al eens aandacht voor gevraagd op Facebook. Hun oproep was duidelijk: zie je zo’n omgevallen pylon, laat hem dan vooral liggen.
De reden hiervoor is vrij eenvoudig. De pylonnen geven namelijk aan waar hulpdiensten naartoe moeten rijden. Net als de broodkruimels in het sprookje van Hans en Grietje, vormen de kegels een soort spoor. Ze wijzen de juiste richting aan, vooral als het gaat om moeilijk bereikbare plekken in het bos of op het platteland. Zeker in tijden van droogte, als brandgevaar groot is, telt elke seconde. Het oprapen van zo’n pylon kan er dan voor zorgen dat brandweermensen hun weg kwijtraken of onnodig moeten zoeken.
Waarom liggen die pylonnen omver?
Je zou denken dat een pylon die plat op de grond ligt per ongeluk is gevallen of omver is gereden. Toch is dat in veel gevallen niet zo. De hulpdiensten leggen ze bewust neer. Op die manier weten brandweermensen die later arriveren precies welke richting ze moeten volgen. Brandweerman Sebastian Gellrich legt uit dat ze de pylonen met de punt in de rijrichting leggen. Zo zien collega’s die nog onderweg zijn meteen welke kant ze op moeten. Een rechtopstaande pylon zou voor verwarring kunnen zorgen. Dan is niet meteen duidelijk of het onderdeel is van een route of gewoon een losse waarschuwing.
Volgens Gellrich is het niet zo dat een hele reddingsactie mislukt als iemand per ongeluk een pylon overeind zet. De brandweer weet dan vaak nog wel dat er iets aan de hand is op die plek. Toch kan het in sommige situaties voor onduidelijkheid zorgen, en dat wil je natuurlijk voorkomen als er haast bij is. In bosgebieden of afgelegen plekken waar GPS niet altijd goed werkt, zijn deze simpele pylonnen dus van groot belang.
Je bedoelt het goed, maar toch beter van niet
Je kunt denken: ik wil alleen maar helpen. Je ziet een verkeerspylon op z’n kant liggen en besluit die even recht te zetten. Het lijkt een kleine moeite. Toch kun je daarmee het werk van de hulpdiensten juist lastiger maken. In Duitsland zijn er delen waar men nog gebruikmaakt van deze methode. Niet overal natuurlijk, maar wel op genoeg plekken om hier even bij stil te staan.
Als je dus tijdens een wandeling of autorit in Duitsland een oranje pylon ziet liggen, doe dan niets. Laat hem gewoon liggen, hoe vreemd dat misschien ook voelt. Mocht je hem per ongeluk toch hebben opgeraapt, probeer hem dan exact terug te leggen zoals hij lag. Let daarbij goed op de richting van de punt. Die wijst namelijk naar de kant waar de hulpdiensten naartoe moeten.
Waarom deze ouderwetse methode nog steeds werkt
Je vraagt je misschien af: waarom gebruiken ze geen moderne technieken? Brandweerwagens hebben toch gewoon GPS en navigatie? Dat klopt. Toch blijkt dat in sommige situaties ouderwetse oplossingen sneller en duidelijker zijn. Denk aan plekken met slechte ontvangst, dikke bomen of verwarrende paden. In zulke gebieden kan het zoeken via GPS juist tijd kosten. Een reeks goed geplaatste pylonnen kan dan een snellere en betrouwbaardere route aangeven.
Daarbij komt dat deze methode ook weinig kost. Een set verkeerskegels is goedkoop en makkelijk mee te nemen in de brandweerwagen. Je hebt geen internet nodig, geen extra schermen, geen batterijen. Alleen mensen die weten waar ze mee bezig zijn en een paar simpele plastic kegels. En zolang het werkt, is er geen reden om het niet te blijven gebruiken.
Een kleine actie met grote gevolgen
Wat lijkt op een onschuldige handeling, zoals het rechtzetten van een verkeerspylon, kan dus grote gevolgen hebben. Vooral in noodsituaties telt elke seconde. Hoe sneller de brandweer de juiste plek weet te vinden, hoe groter de kans dat schade beperkt blijft. Die oranje kegels zijn dus meer dan alleen een verkeershulpmiddel. Ze zijn onderdeel van een simpele, maar slimme manier van werken.
Dus de volgende keer dat je in Duitsland bent en een pylon op z’n zij ziet liggen, weet je wat je moet doen: niets. Laat hem liggen, en vertel het misschien ook aan anderen. Zo draag je op jouw manier bij aan het werk van de hulpdiensten, zonder ook maar iets te doen. Soms is niets doen namelijk precies wat nodig is.
Bron: TopGear