Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Actueel

Politie waarschuwt: Oplichters gebruiken nep-loterijtruc – ‘Gefeliciteerd, u heeft 15.000 euro gewonnen’

Angela Reijkers by Angela Reijkers
7 juli 2025

Iedereen droomt er weleens van om de loterij te winnen. Een paar duizend euro winnen zonder moeite klinkt natuurlijk geweldig. Maar juist op die wens spelen criminelen tegenwoordig slim in. De politie laat weten dat er oplichters actief zijn die zich voordoen als medewerkers van de Nationale Postcode Loterij. Ze maken mensen wijs dat ze een groot geldbedrag hebben gewonnen, maar uiteindelijk raken de slachtoffers hun eigen geld kwijt. Wat begint als goed nieuws, eindigt vaak in een nare teleurstelling.

Deze nieuwe manier van oplichten is recent gesignaleerd in Twente. Daar werd een inwoner gebeld met een bijzonder verhaal. De beller stelde zich voor als een medewerker van de Postcode Loterij en vertelde dat de man maar liefst 15.000 euro had gewonnen. Dat klinkt natuurlijk als geweldig nieuws. Toch volgde er direct een probleem. Volgens de beller was er een fout gemaakt bij het overmaken van het prijzengeld. In plaats van het hele bedrag zou er per ongeluk slechts 1500 euro zijn overgemaakt naar zijn rekening. En daar begint het gevaar.

Hoe de oplichters te werk gaan

De nep-medewerker vertelde dat dit probleem simpel op te lossen was. De ‘winnaar’ hoefde alleen maar die 1500 euro terug te storten. Daarna zou het volledige bedrag van 15.000 euro alsnog op zijn rekening komen te staan. Omdat de man echt dacht dat hij een prijs had gewonnen, ging hij daar zonder twijfel op in. Toen hij zijn rekening controleerde, leek er inderdaad 1500 euro op zijn rekening te staan. Alles leek te kloppen. Daardoor vertrouwde hij de beller volledig.

Zonder te aarzelen maakte de man het bedrag van 1500 euro over naar het rekeningnummer dat hij had doorgekregen. Hij ging ervan uit dat hij daarna zijn ‘gewonnen’ 15.000 euro zou ontvangen. Maar die uitbetaling bleef uit. En toen kwam het besef dat er iets niet klopte. Er was namelijk helemaal geen geld op zijn rekening gestort, ook al leek dat in eerste instantie wel zo.

Geen echt geld, maar een truc met reservering

Wat de man had gezien op zijn bankrekening was geen echte storting. Het bedrag van 1500 euro stond alleen maar als reservering vermeld. Dat is een truc die vaker wordt gebruikt door oplichters. Het lijkt alsof het geld er echt is, maar in werkelijkheid is het niet beschikbaar. Doordat het saldo tijdelijk hoger lijkt, denken mensen dat ze veilig kunnen terugstorten. En precies dat gebeurt hier. De man was in de val getrapt en verloor 1500 euro van zijn eigen spaargeld. Het geld dat hij overmaakte naar de oplichters was echt, maar het beloofde prijzengeld bestond niet. En terughalen van het geld is helaas niet meer mogelijk.

Politie slaat alarm over deze slimme oplichterstruc

De politie in de regio Hof van Twente is inmiddels op de hoogte van deze nieuwe manier van oplichting. Ze waarschuwen dat deze truc binnenkort ook in andere delen van het land kan opduiken. De aanpak lijkt namelijk simpel, maar blijkt in de praktijk voor veel mensen moeilijk te herkennen. Vooral omdat de oplichters erg overtuigend overkomen. Ze gebruiken echte namen van organisaties, zijn vriendelijk aan de telefoon en weten precies wat ze moeten zeggen.

Volgens de politie is het belangrijk om altijd alert te blijven als iemand belt met dit soort verhalen. Een medewerker van een loterij zal nooit vragen om geld terug te storten. Zeker niet als het gaat om een gewonnen prijs. De politie raadt dan ook aan om bij twijfel zelf contact op te nemen met de organisatie. Gebruik dan altijd het telefoonnummer dat je zelf opzoekt, bijvoorbeeld via de officiële website. Zo voorkom je dat je met een oplichter spreekt die zich voordoet als iemand anders.

Wat kun je zelf doen om niet in de val te lopen?

Als je een telefoontje krijgt over een prijs die je zou hebben gewonnen, blijf dan altijd rustig. Laat je niet onder druk zetten, ook niet als het verhaal betrouwbaar klinkt. Vraag de beller om zijn naam en zeg dat je later terugbelt. Hang daarna op en bel het officiële nummer van de organisatie om te controleren of het verhaal klopt. Doe nooit een betaling of terugstorting voordat je zeker weet dat alles in orde is.

Kijk ook goed naar je bankrekening. Als je een bedrag ziet staan, controleer dan of het om een echte storting gaat of slechts een reservering. Banken geven dat vaak met kleine letters aan. Als je het niet zeker weet, bel dan met je bank om uitleg te vragen. Het is beter om even extra te checken dan om zomaar geld over te maken.

Wees bovendien altijd extra voorzichtig bij onverwacht goed nieuws via de telefoon. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Dat geldt zeker als je nooit hebt meegedaan aan een loterij of geen lot in bezit hebt. Echte loterijen sturen hun prijswinnaars meestal schriftelijk op de hoogte, niet zomaar via een onverwacht telefoontje.

Blijf alert en deel dit soort waarschuwingen

De politie roept mensen op om dit soort situaties te delen met anderen. Vertel je familie, vrienden of buren over deze manier van oplichten. Vooral ouderen en mensen die niet goed thuis zijn in digitale zaken kunnen sneller slachtoffer worden. Door met elkaar te praten over dit soort trucs, kunnen we samen zorgen voor meer bewustwording. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer mensen hun geld verliezen aan deze oplichters.

Tot slot benadrukt de politie nogmaals: maak nooit zomaar geld over als iemand dat via de telefoon vraagt. Zeker niet als het gaat om zogenaamd prijzengeld. Vertrouw op je gevoel, wees kritisch en neem altijd even de tijd om alles goed na te gaan. Alleen zo kun je jezelf beschermen tegen slimme en overtuigende criminelen die misbruik maken van jouw hoop op een grote geldprijs.

Bron: Metronieuws
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Onze gedachten zijn momenteel bij Thomas Berge

    Onze gedachten zijn momenteel bij Thomas Berge

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zo kom je van die stinkende geur en maden in de groene container af!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tragisch afscheid voor Kees van der Spek

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.