Na eerdere koffietrends zoals dalgonakoffie en champignonkoffie is er nu weer iets nieuws in opkomst: eierkoffie. Ja, je leest het goed: koffie met eidooier. Dat klinkt misschien vreemd, maar volgens kenners smaakt het verrassend goed. De koffie heeft een zachte, romige structuur en krijgt door het eigeel een unieke smaak.
Steeds meer koffiedrinkers durven het aan om iets nieuws te proberen. Van ijskoffie met Ferrero Rocher tot cappuccino met crème brûlée-smaak, de mogelijkheden lijken eindeloos. Ook eierkoffie hoort inmiddels in dat rijtje thuis. En hoewel het hier nog redelijk onbekend is, bestaat het drankje al best lang. Hoog tijd om deze bijzondere koffie beter te leren kennen.
Een stukje geschiedenis uit Vietnam
De oorsprong van eierkoffie ligt in Vietnam. Het drankje werd ooit bedacht door een barman uit Hanoi. Tijdens de Franse oorlog was melk lastig te krijgen. Daarom ging men op zoek naar een vervanger. De slimme barman ontdekte dat eigeel een goede vervanger was voor melk in koffie. Het schuimde goed én zorgde voor een romige smaak. Zo ontstond eierkoffie, of in het Engels: egg coffee.
Hoewel het drankje al tientallen jaren bestaat, is het nu pas populair aan het worden in andere delen van de wereld. In Europa duikt het hier en daar op in hippe koffietentjes. De kans is groot dat deze trend ook bij ons gaat aanslaan. Zeker onder koffieliefhebbers die graag iets nieuws proberen.
Eierkoffie lijkt misschien vreemd, maar het heeft een rijke, volle smaak. En omdat het gemaakt wordt met gecondenseerde melk en eigeel, is het ook nog eens romig en zoet. Een echte traktatie voor mensen die houden van bijzondere koffiecombinaties.
Romig schuim zonder melk
Bij een traditionele cappuccino wordt meestal gebruikgemaakt van warme melk en melkschuim. Daarvoor wordt koeienmelk gebruikt, omdat dit goed schuimt door de vetten en eiwitten die erin zitten. Maar wist je dat eigeel ook goed kan schuimen? Juist daarom werkt eigeel zo goed in koffie. Het geeft een schuimlaag die bijna net zo romig is als echte melkschuim.
Eierkoffie is dus een prima alternatief voor wie eens iets anders wil dan de standaard cappuccino. Door de combinatie van eigeel, espresso en gecondenseerde melk ontstaat een zachte, rijke smaak. En je hebt er niet eens een dure koffiemachine voor nodig. Met een paar simpele stappen maak je het thuis gewoon zelf.
Het gebruik van eigeel in koffie klinkt misschien spannend, maar het is veilig als je het ei goed pasteuriseert. Dat betekent dat je het verwarmt tot een bepaalde temperatuur om eventuele bacteriën te doden. Daarna kun je het zonder zorgen gebruiken in je drankje.
Zo maak je eierkoffie stap voor stap
Wil je eierkoffie zelf maken? Met dit eenvoudige recept zet je in een paar minuten een kopje zoals ze het in Hanoi doen. Het lijkt ingewikkeld, maar het is makkelijker dan je denkt.
Wat heb je nodig (voor 1 kopje):
Eén koffiekopje
Een ei
1 shot espresso
40 ml gecondenseerde melk
Een thermometer
Een pan met water
Een garde, vork, handmixer of melkschuimer
Een maatbeker of mengbakje
Een eierscheider (of je handen)
Optioneel: cacaopoeder voor de afwerking
Zo maak je het:
Verwarm wat water in een pannetje tot het 60 graden is. Gebruik een thermometer om dit te controleren.
Leg een ei in het water en laat het vijf minuten liggen om het te pasteuriseren.
Haal het ei eruit en splits het. Je hebt alleen het eigeel nodig.
Doe het eigeel en de gecondenseerde melk samen in een maatbeker. Klop dit goed op tot het luchtig is.
Zet een espresso zoals je gewend bent en schenk deze in je koffiekopje.
Giet het opgeklopte mengsel voorzichtig over de espresso.
Wil je het nog wat feestelijker maken? Strooi er dan wat cacaopoeder overheen.
Je eierkoffie is nu klaar om te drinken. De smaak is zacht, vol en lichtzoet. De structuur lijkt een beetje op een dessert. Dat maakt het een perfecte koffie voor na het eten, of gewoon als verwenmomentje tussendoor.
Een bijzondere koffie met toekomst
Eierkoffie is meer dan alleen een grappige trend. Het is een drankje met een verhaal, ontstaan uit noodzaak, maar uitgegroeid tot iets bijzonders. Het bewijst dat je met simpele ingrediënten iets heel lekkers kunt maken. En het laat zien dat koffie veel meer kan zijn dan een standaard kop zwart of cappuccino.
Voor mensen die graag nieuwe smaken ontdekken, is dit drankje zeker het proberen waard. Het is eenvoudig te maken, goedkoop en weer eens iets anders dan je gewone ochtendkoffie. Bovendien laat het je proeven van een stukje Vietnamese cultuur. Een klein beetje avontuur in je kopje.
Wie weet wordt eierkoffie net zo populair als eerdere koffietrends. De kans is groot, want steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar bijzondere combinaties. En laten we eerlijk zijn: een romige, warme koffie met een zachte schuimlaag klinkt best aantrekkelijk, toch?
Bron: 24Kitchen