Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Actueel

Ga je dit jaar op autovakantie? Dit moet je verplicht in de auto hebben!

Angela Reijkers by Angela Reijkers
15 mei 2025

Ga je met de auto op vakantie? Dan is het belangrijk om te weten wat je onderweg verplicht in je auto moet hebben. De regels zijn namelijk niet overal hetzelfde. Elk land heeft zijn eigen eisen, en die kunnen flink verschillen. Wat in Nederland niet verplicht is, kan in het buitenland juist wel streng gecontroleerd worden. Als je goed voorbereid op pad gaat, voorkom je boetes en zorg je voor je eigen veiligheid. Hier lees je wat je in 2025 mee moet nemen in de populairste vakantielanden van Europa.

Vehicle taillight

De regels in Nederland

In Nederland zijn de regels vrij soepel. Je hoeft niet standaard bepaalde spullen in je auto te hebben. Alleen als je auto kapot is, de waarschuwingslichten het niet doen én je voertuig op een gevaarlijke plek staat, ben je verplicht om een veiligheidshesje te dragen. Dat geldt dus alleen in bijzondere situaties. Volgens de ANWB gaat het vooral om situaties waarin andere bestuurders je auto niet op tijd kunnen zien. Verder zijn verbanddozen, brandblussers en gevarendriehoeken niet verplicht, maar het is natuurlijk altijd verstandig om ze wel bij je te hebben.

Wat geldt er in België?

In België gelden andere regels, vooral als het gaat om het kenteken van je auto. Heb je een Nederlandse kentekenplaat, dan hoef je geen verbanddoos of brandblusser in je auto te hebben. Maar als je een auto huurt met een Belgisch kenteken, dan zijn die spullen wél verplicht. Je moet dus goed kijken welk kenteken je auto heeft. Dat maakt een groot verschil.

Als je pech krijgt op de snelweg of buiten de bebouwde kom, moet je als bestuurder altijd een veiligheidshesje dragen. Dat hesje moet je niet in de kofferbak leggen, maar binnen handbereik hebben. Denk aan het dashboardkastje of een deurvak. Alleen de bestuurder hoeft het hesje te dragen, niet de passagiers.

De gevarendriehoek is in België altijd verplicht bij pech of een ongeval. Ook al staat dit niet altijd op het eerste gezicht in de wet, het wordt wel als standaarduitrusting gezien. En in sommige gevallen kan het ontbreken ervan leiden tot discussie of zelfs een boete.

Een verbanddoos is dus alleen verplicht bij een Belgisch kenteken. Toch is het slim om er ook als buitenlandse automobilist eentje bij je te hebben. Bij een ongeluk of controle kan dat handig zijn. Een brandblusser is officieel ook niet verplicht voor buitenlandse auto’s, maar ook hier geldt: het is verstandig om er eentje mee te nemen.

Let ook op de milieuzones in steden als Antwerpen, Gent en Brussel. Daar gelden regels over de uitstoot van je auto. Controleer dus vooraf of je auto die zones in mag, en of je je voertuig moet registreren.

Wat moet je in Duitsland meenemen?

In Duitsland zijn ze wat strenger. Daar is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. Deze regels gelden voor alle voertuigen met een Duits kenteken. Rijd je met een Nederlandse auto, dan is er geen officiële verplichting, maar het wordt sterk aangeraden om je aan dezelfde regels te houden. Zeker als je een auto huurt in Duitsland, moet je controleren of deze spullen aanwezig zijn.

Iedere auto moet minstens één veiligheidshesje hebben. Het is slim om er meerdere in de auto te leggen, zeker als je met meer mensen reist. Zo is iedereen goed zichtbaar in geval van nood. De hesjes moeten ook in Duitsland binnen handbereik zijn.

De verbanddoos is verplicht en moet compleet en up-to-date zijn. Sinds begin 2023 horen daar ook twee medische mondkapjes bij. Deze moeten van type I of II zijn. Kijk dus niet alleen naar de inhoud van de verbanddoos, maar ook naar de houdbaarheidsdatum van de producten.

Verder heb je in veel Duitse steden een milieusticker nodig. Deze ‘Umweltplakette’ laat zien hoe schoon je auto is. De kleur van de sticker hangt af van de uitstoot van je voertuig. Zonder sticker mag je bepaalde gebieden niet in. Controleer dit van tevoren, want de boetes zijn hoog.

Waarom goed voorbereiden belangrijk is

Veel mensen gaan er vanuit dat wat in Nederland geldt, ook in andere landen zo is. Maar dat is dus niet zo. Verkeersregels en verplichtingen kunnen per land sterk verschillen. Denk aan het verschil tussen wat je moet hebben in een Belgische huurauto en je eigen Nederlandse auto. En ook al zijn sommige spullen niet verplicht, ze kunnen wél heel handig of zelfs levensreddend zijn bij een ongeluk.

Een gevarendriehoek helpt bijvoorbeeld andere weggebruikers om jou op tijd te zien als je met pech stilstaat. Een verbanddoos kan van pas komen bij kleine verwondingen of ongelukken. En een veiligheidshesje zorgt ervoor dat je zichtbaar blijft, ook in het donker of bij slecht weer.

Zo ga je goed voorbereid op pad

Ga je op vakantie met de auto? Controleer dan per land wat je verplicht mee moet nemen. Zet die spullen klaar voordat je vertrekt. Leg de veiligheidshesjes binnen handbereik, zorg dat de verbanddoos compleet is en controleer of je een milieusticker nodig hebt. Neem liever te veel mee dan te weinig. En bij twijfel: kijk op de website van de ANWB of raadpleeg de verkeersregels van het land van bestemming.

Met een goede voorbereiding voorkom je stress en boetes. Je weet wat je bij je moet hebben en kunt met een gerust hart de weg op. Zo begint je vakantie ontspannen en veilig – precies zoals het hoort.

Bron: Margriet

Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Koningin Máxima over groot verlies in haar leven: “Als je je eenzaam of somber voelt, heb je soms het idee dat je de enige op de wereld bent”

    Orthopeed: “Koningin Máxima lijdt aan deze vervelende aandoening”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Groot verlies voor Catherine Keyl: ‘verdriet moffel ik weg’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wederom slecht nieuws voor Robèrt van Beckhoven: ‘z’n vrouw al jaar verliefd op ander’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Niemand zag het aankomen, behalve zij: het stille verdriet achter Dennis’ vertrek in MAFS

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.