In het televisieprogramma Jelies & Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren krijgen we een kijkje in het leven van de bekende familie Jelies. De familie werd eerder beroemd door hun deelname aan Een Huis Vol en is inmiddels razend populair op sociale media. Toch kent die bekendheid ook een keerzijde. Moeder Janneke Jelies heeft nu op Instagram haar frustratie uitgesproken over de haatreacties die ze regelmatig ontvangt. “Ik blokkeer je,” zegt ze duidelijk in een video.
Wie op tv komt, weet dat er altijd wel mensen zijn die iets van je vinden. Bij de familie Jelies is dat niet anders. Vooral op social media komt er veel commentaar binnen. Soms positief, maar helaas ook vaak negatief. Janneke vertelt dat het vooral lastig wordt als mensen nare dingen zeggen over haar kinderen. “Meestal probeer ik die reacties gewoon te negeren,” zegt ze. “Maar nu ben ik op het punt gekomen dat ik mensen blokkeer als ze echt iets vervelends zeggen.”
Bekijk de video hier:
Kritiek raakt ook bekende gezinnen
Janneke Jelies noemt de mensen die online gemene dingen zeggen ‘toetsenbordhelden’. Dat zijn volgens haar mensen die achter hun scherm van alles durven te zeggen, maar het in het echte leven nooit zouden doen. “Waarom zou je zoiets plaatsen?” vraagt ze zich af. “Wat heb je daar nou aan?” Het raakt haar meer dan ze soms wil toegeven. “Ik heb er echt nachten wakker van gelegen,” vertelt ze. “Het blijft in je hoofd zitten.”
Voor een gezin dat vaak in beeld komt en zoveel volgers heeft, zijn negatieve reacties haast niet te vermijden. Op Instagram volgen bijna 270 duizend mensen de familie, op Facebook zijn dat er ruim 150 duizend. Met zulke aantallen zijn er altijd mensen die kritiek leveren. Toch vindt Janneke het belangrijk om grenzen te stellen. Vooral als het over haar kinderen gaat, accepteert ze geen nare opmerkingen meer.
Relaties en toekomstplannen op tv
In het programma krijgen kijkers een inkijkje in het dagelijkse leven van de familie Jelies, die is geëmigreerd naar het buitenland. Iedere dinsdagavond is er een nieuwe aflevering te zien. Naast het gezinsleven komen er ook persoonlijke gesprekken voorbij. Zo zagen kijkers in de laatste aflevering dat Janneke op een gezellige date ging met haar man Johan. Tijdens dat etentje bespraken ze onder andere de toekomst van hun oudste dochter Jennie, die inmiddels 19 jaar is.
Jennie is volgens haar ouders toe aan een volgende stap in haar leven. Janneke en Johan zien haar het liefst trouwen met iemand van Urk, hun eigen dorp van oorsprong. Toch blijkt vader Johan iets flexibeler te zijn. “Als ze verliefd wordt op een christelijke Spanjaard, staan we daar ook voor open,” zegt hij. “Maar liever niet, hoor.” Daarmee laten ze zien dat ze hun tradities belangrijk vinden, maar ook bereid zijn om in sommige gevallen mee te bewegen.
Een kijkje in een ander leven
De populariteit van het programma is goed te verklaren. Veel mensen vinden het interessant om te zien hoe grote gezinnen leven, zeker als ze ook nog eens emigreren. Het programma biedt een eerlijk beeld van de keuzes, uitdagingen en mooie momenten in het leven van de familie Jelies. Van praktische zaken zoals het inrichten van een nieuw huis tot gesprekken over geloof, opvoeding en toekomstplannen: alles komt voorbij.
Toch laat het ook zien dat bekend zijn niet altijd makkelijk is. Voor Janneke is het soms zwaar om kritiek van vreemden te krijgen. En hoe positief ze ook probeert te blijven, sommige opmerkingen blijven haar bij. Gelukkig weet ze nu beter hoe ze daarmee om moet gaan. Ze kiest ervoor om zich te beschermen door mensen te blokkeren die te ver gaan.
Bekend zijn heeft ook grenzen
Het verhaal van Janneke Jelies is herkenbaar voor veel mensen die in de openbaarheid staan. Zichtbaar zijn op televisie en sociale media brengt reacties met zich mee – positief én negatief. Maar dat betekent niet dat alles maar gezegd kan worden. Zeker als het over kinderen gaat, is er voor Janneke een duidelijke grens bereikt.
Door haar verhaal te delen, laat ze zien dat ook zij een mens is met gevoelens. En dat je niet zomaar alles kunt zeggen, alleen maar omdat iemand bekend is. Hopelijk denken mensen daar de volgende keer beter over na, voor ze een kwetsende reactie plaatsen. Want achter ieder scherm zit een echt persoon – en die verdient respect.
Bron: Veronica Superguide