Vanaf maandag 2 april verandert er iets voor mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Als je als Europeaan naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland reist, heb je voortaan een speciaal document nodig. Dit heet een ETA: een Electronic Travel Authorization.
lleen mensen die er wonen of werken, hoeven het niet aan te vragen. Als toerist mag je met een ETA maximaal zes maanden blijven. Het document is daarna nog twee jaar geldig. De Britse overheid benadrukt dat dit geen visum is, maar een soort toestemming om het land in te mogen.
De aanvraag is verplicht voor bijna iedereen. Ook kinderen moeten zo’n ETA hebben, zelfs baby’s. Heb je geen ETA? Dan kom je het land niet in. Je kunt dus beter op tijd beginnen met aanvragen.
Wat kost het en hoe vraag je het aan?
Het aanvragen van een ETA kost op dit moment tien pond, wat iets meer dan twaalf euro is. Binnenkort wordt dat waarschijnlijk verhoogd naar zestien pond, ongeveer negentien euro. Dat levert de Britse overheid veel geld op. Alleen al van Nederlandse reizigers krijgen ze zo miljoenen binnen. Toch zeggen de Britten dat het hen niet om het geld gaat. Ze willen vooral dat de grenscontroles sneller verlopen.
Je kunt de ETA online aanvragen via een speciale website of app. Het aanvragen duurt even. Je moet je paspoort scannen, een foto van jezelf maken en allerlei vragen beantwoorden.
Ze willen bijvoorbeeld weten waar je werkt en of je ooit strafbare feiten hebt gepleegd. Je kunt betalen met een creditcard of Apple Pay, maar niet met iDeal. Binnen drie dagen hoor je of je toestemming krijgt. De toestemming wordt digitaal aan je paspoort gekoppeld.
Goed voorbereid op reis
Als je de ETA op tijd aanvraagt, mag je in principe gewoon reizen. Bij de Eurostar controleren ze je documenten al in Nederland. Het treinbedrijf verwacht geen extra wachttijden.
Ook de ferrymaatschappij Stena Line zegt dat de wachttijd niet zal oplopen. Zij hebben reizigers al op verschillende manieren geïnformeerd over de nieuwe regels.
Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en easyJet controleren of je een ETA hebt voordat je aan boord mag. Heb je het niet? Dan mag je niet mee. KLM zegt dat hun personeel gewend is aan dit soort controles, dus het heeft weinig invloed op hun werk.
De ANVR, de organisatie van reisaanbieders, merkt dat reisbureaus het druk hebben met vragen over de ETA. Vaak helpen ze klanten bij de aanvraag. Toch is dit systeem niet nieuw, zeggen ze. In landen als de Verenigde Staten en Canada bestaat het al jaren.
Let goed op als je een overstap maakt op een Brits vliegveld. Als je dan door de paspoortcontrole moet, heb je óók een ETA nodig. En als je een nieuw paspoort aanvraagt, moet je ook een nieuwe ETA aanvragen.
Er zijn bovendien nepsites actief die veel geld vragen om het voor je te regelen. Die sites zijn onbetrouwbaar en niet veilig. Zorg dus dat je de officiële site of app gebruikt om problemen te voorkomen.
Bron: De Telegraaf