In Nederland zijn veel dingen duurder geworden, en dat merk je ook aan je verzekeringen. Niet alleen boodschappen en huizen kosten meer, ook premies van verzekeringen gaan omhoog. Dit komt deels door de inflatie, maar er spelen meer dingen mee. Wat valt op, welke verzekeringen stijgen het hardst en wat kun je er als consument aan doen?
Vooral autoverzekeringen flink gestegen
Volgens Michel Ypma van Independer is het logisch dat premies stijgen. Alles wordt duurder, dus ook voor verzekeraars. Die hogere kosten rekenen ze door aan hun klanten. Vooral autoverzekeringen zijn flink in prijs gestegen. Stefan de Gooijer van Pricewise bevestigt dit. Hij zegt dat autoverzekeraars dit jaar hun prijzen al meerdere keren hebben aangepast. Vergeleken met begin 2024 is een autoverzekering nu gemiddeld 12,5 procent duurder. Ten opzichte van 2023 ligt die stijging op 10,6 procent.
Niet alleen autoverzekeringen worden duurder. Ook woonverzekeringen en reisverzekeringen stijgen in premie. Volgens Ypma is deze trend al langer aan de gang, maar valt het nu extra op. Financieel expert Jules Winckers van Overstappen.nl ziet dat de premies voor inboedel- en opstalverzekeringen gemiddeld 15 procent hoger liggen dan vorig jaar.
Daar blijft het niet bij. Ook internetabonnementen worden ieder jaar iets duurder. Volgens Winckers is dat niet verrassend, maar kan het samen met andere stijgende kosten voor financiële druk zorgen.
Waarom stijgen de kosten zo hard?
Inflatie speelt een grote rol. Volgens Ypma worden ook verzekeraars geconfronteerd met hogere uitgaven. Denk aan personeel, materialen of schadevergoedingen. Deze stijgingen berekenen ze door aan hun klanten, om financieel gezond te blijven.
Daarnaast nemen de risico’s toe. Extreem weer veroorzaakt bijvoorbeeld meer schade aan huizen, waardoor woonverzekeringen duurder worden. De Gooijer voegt toe dat ook de drukte op de weg toeneemt. Daardoor gebeuren meer ongelukken en stijgen de premies voor autoverzekeringen. Bovendien zijn auto-onderdelen duurder geworden door moderne technologie. Reparaties zijn hierdoor vaak duurder. Winckers wijst ook op hogere arbeidskosten, die verzekeraars moeten meerekenen.
Wat kun jij als consument doen?
De premies worden meestal aan het begin van het jaar verhoogd, zegt Ypma. Maar sommige verzekeraars kiezen bewust voor een ander moment. Ze mogen dit ook meerdere keren per jaar doen. Volgens De Gooijer is dat niet gebruikelijk, maar soms nodig om rendabel te blijven. Toch kunnen ze klanten verliezen als ze te vaak verhogen.
Ypma adviseert daarom om je verzekeringen goed te vergelijken als je premie stijgt. Het kan lonen om over te stappen, maar als je tevreden bent, hoeft dat niet. De Gooijer zegt dat vergelijken vooral slim is bij veranderingen in je leven, zoals een verhuizing of een nieuwe auto.
Ook bij internetabonnementen kun je vaak besparen, zegt Winckers. Veel mensen blijven hangen in dure contracten, terwijl een nieuwe deal flink scheelt. Na de kortingsperiode loont het om over te stappen. Bij een jaarcontract kun je tot wel 180 euro besparen. Bij een tweejarig contract zelfs meer dan 300 euro. Zijn tip: zodra je korting stopt, ga vergelijken en stap over. Dat kan je veel geld besparen.
Bron: Radar