Veel mensen begonnen het weekend met een vieze auto, ramen vol stof en drukte bij de wasstraten. De oorzaak? Saharazand dat met de regen is meegekomen. Vooral in het zuidwesten van Nederland lag vrijdag een opvallend oranje waas op auto’s, daken en straten. Maar wat betekent dit stof voor je zonnepanelen? En heeft schoonmaken eigenlijk zin?
Volgens Buienradar-weerman Jelmer van der Graaff komt dit door harde wind uit het zuiden. “Het zand uit de Sahara is heel licht,” legt hij uit. “Als het daar flink waait, wordt het mee de lucht in genomen.” Zodra het in onze omgeving regent, vallen die zanddeeltjes samen met de druppels naar beneden. Zo komt het op auto’s, speeltuinen, ramen én zonnepanelen terecht.
De afgelopen dagen zagen we de lucht steeds wat doffer worden. Dat kwam niet alleen door wolken, maar ook door Saharastof hoog in de lucht. Die stofdeeltjes blokkeren een deel van het zonlicht, waardoor het minder helder wordt. De hoge temperaturen van de afgelopen dagen zijn ook te danken aan die zuidelijke luchtstroom.
Beperkte invloed op je zonnepanelen
Veel mensen vragen zich af of dat zandlaagje invloed heeft op de werking van hun zonnepanelen. Energie-expert Martien Visser geeft aan dat het effect klein is. “Het rendement daalt met minder dan 1 tot 2 procent,” zegt hij. “Maar doordat het Saharazand zonlicht tegenhoudt, kan het effect op de opbrengst wel merkbaar zijn.” Toch is bewolking een veel grotere boosdoener dan het stof uit de woestijn.
Een paar jaar geleden gebeurde iets vergelijkbaars. Toen zat er zoveel stof in de lucht dat de zon bijna niet te zien was. Dat zorgde wel degelijk voor lagere opbrengsten van zonnepanelen. Maar in de meeste gevallen is de impact minimaal.
Schoonmaken? Liever niet
Als je al met een spons in je hand staat om je panelen schoon te maken: beter van niet. Visser legt uit dat zonnepanelen voorzien zijn van een vuilafstotende laag. Die beschermlaag kan gemakkelijk beschadigen als je gaat schrobben. “Zelfs water gebruiken moet je voorzichtig doen,” waarschuwt hij. Een regenbui is meestal voldoende om het stof vanzelf weg te spoelen.
Alleen als je panelen echt vuil zijn, bijvoorbeeld door veel vogelpoep, kun je voorzichtig schoonmaken. Gebruik dan een zachte borstel en geen schoonmaakmiddelen.
Voor nu hoef je je geen zorgen te maken over nieuw stof. De wind draait de komende dagen naar het noorden en westen. Dat zorgt weer voor schone lucht vanuit zee, en dus voorlopig geen Saharazand meer.
Bron: RTL