Heb je een lening, een telefoon op afbetaling of een private leaseauto? Dan sta je geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit betekent niet per se dat je een probleem hebt, maar het kan wel invloed hebben op financiële beslissingen, zoals het kopen van een huis. Hoe werkt een BKR-registratie precies? En wat kun je doen als je een negatieve registratie hebt?
Wat registreert het BKR?
Het BKR houdt bij welke leningen en betalingsachterstanden mensen hebben. Alle financiële instellingen die onder de Wet op het Financieel Toezicht (Wft) vallen, zijn verplicht om deze informatie door te geven. “Daarnaast moeten ze ook een kredietwaardigheidstoets doen bij het BKR als iemand een lening wil afsluiten,” legt Ellen van Lemmen van het BKR uit.
Wil je een huis kopen? Dan zal de hypotheekverstrekker controleren of je schulden hebt. Dit helpt hen te bepalen of je de maandelijkse lasten kunt dragen. Heb je een betalingsachterstand van twee maanden op je hypotheek? Dan meldt de bank dit ook bij het BKR.
Wanneer krijg je een BKR-registratie?
Veel mensen realiseren zich niet dat kopen op afbetaling ook als een lening wordt gezien. “Je kunt er echt last van hebben als je een huis wilt kopen,” zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. “Het is goed dat schulden worden geregistreerd, zodat mensen niet te veel lenen. Maar het kan ook een obstakel zijn.”
Sluit je een telefoonabonnement af waarbij je een toestel op afbetaling hebt van meer dan 250 euro? Dan wordt dat geregistreerd. Ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld een wasmachine op afbetaling waarbij rente wordt betaald, komt dit in het BKR-register te staan. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is belangrijk om hier bewust van te zijn.
Niet alle schulden worden door het BKR geregistreerd. Achterstanden bij de Belastingdienst, energiebedrijven of woningcorporaties komen niet in het kredietregister. Wel kunnen gemeenten deze gegevens inzien via het vroegsignaleringsregister om tijdige schuldhulpverlening aan te bieden.
Studieschulden staan niet bij het BKR, maar hypotheekverstrekkers kunnen bij DUO navragen of je een studieschuld hebt, mits je daar toestemming voor geeft.
Hoe los je een foutieve BKR-registratie op?
Soms kan er een fout staan in je BKR-registratie. Bijvoorbeeld een lening die je nooit hebt afgesloten of een betalingsachterstand die niet klopt. Waar kun je dit melden?
“We beheren de kredietregistraties, maar we hebben geen eigen gegevens,” zegt Van Lemmen. “De informatie komt van de geldverstrekker, dus die moet je zelf benaderen.”
Je moet dus zelf contact opnemen met de bank of het bedrijf dat de lening heeft verstrekt. Dit moet schriftelijk gebeuren. Op de website van het Juridisch Loket staat een voorbeeldbrief. Als je geen reactie krijgt of het probleem niet wordt opgelost, kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
Heb je een correcte BKR-registratie, maar belemmert dit je bij het afsluiten van een hypotheek? Dan kun je aan de kredietverstrekker vragen of de registratie verwijderd kan worden. Dit is niet altijd mogelijk, maar je kunt het proberen. Banken maken namelijk verschil tussen iemand die één keer te laat was en iemand die structureel betalingsproblemen heeft.
Bron: Radar